Antena 3 CNN Economic Ponta: Restanţele cu FMI au fost recuperate. Acordul va fi încheiat cu succes

Ponta: Restanţele cu FMI au fost recuperate. Acordul va fi încheiat cu succes

Ponta: Restanţele cu FMI au fost recuperate. Acordul va fi încheiat cu succes
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.T.    |    26 Iun 2013   •   14:24

Restanţele înregistrate în negocierile cu FMI, legate de arierate, privatizarea CFR Marfă şi listarea Transgaz, au fost recuperate, astfel că autorităţile îndeplinesc în prezent absolut toate condiţiile pentru încheierea cu succes a acordului, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.

„În cursul zilei de astăzi, în şedinţa board-ului FMI, se va lua în discuţie scrisoarea de intenţie şi, practic, încheierea cu bine a acordului dintre România şi FMI. Am avut într-un an, peste un an de guvernare, cred că în fiecare zi, tot felul de voci mai mult sau mai puţin avizate care ne explicau că deraiem de la program, că nu îndeplinim... Îndeplinim absolut toate condiţiile, am recuperat - şi aici a fost un efort comun - lucrurile care ţineau atât de listarea Transgazului, de arieratele la autorităţi locale şi centrale, privatizarea CFR-ului, foarte multe alte sarcini dificile pentru fiecare dintre miniştri, şi mesajul de astăzi e un mesaj foarte puternic de stabilitate fiscal-bugetară şi un mesaj foarte clar pentru un guvern care e hotărât să meargă într-o direcţie clară şi într-o direcţie corectă în ceea ce priveşte stabilitatea noastră", le-a spus premierul miniştrilor, în şedinţa de guvern la care au fost prezenţi şi reprezentanţii presei.

Ponta a a subliniat faptul că, în timpul mandatului său, România a reuşită să iasă din procedura de deficit excesiv şi să deblocheze programele operaţionale sectoriale pentru transporturi, mediu, resurse umane şi agricultură.

„Închidem cu bine acordul cu FMI, închidem cu bine discuţia pornită din 2009 cu Comisia Europeană, am deblocat programele europene, pe această zonă cred că ne-am făcut datoria şi acum trebuie să începem să fructificăm aceste ocazii”, a mai precizat Ponta, potrivit Mediafax.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar în caz de necesitate.

În luna ianuarie o misiune comună a experţiilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care ar urma să fie implementate pentru ca înţelegerea să poată fi încheiată, cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009. Guvernul a anunţat că intenţionează să încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close