Antena 3 CNN Economic Producţia de vin românesc a scăzut cu 20%

Producţia de vin românesc a scăzut cu 20%

Producţia de vin românesc a scăzut cu 20%
de M.T.    |    25 Oct 2014   •   10:26

Vinul românesc este mai puţin în acest an. Producţia a scăzut cu 20 de  procente, din cauza ploilor din această vară. Astfel, ţara noastră a coborât un loc în topul producătorilor la nivel mondial.

România pierde teren în liga marilor producatori de vin la nivel mondial. Producţia a scăzut în acest an de la aproximativ 5,1 milioane de hectolitri, cât a fost în 2013, la  4,1 milioane de hectolitri.

Drept consecinţă, ţara noastră a coborât până pe locul12 în clasamentul mondial, după Portugalia.

Cea mai mare producţie de vin a României a fost în 2009, când ţara noastră a produs 6,7 milioane de hectolitri. Producţia s-a înjumătăţit însă în 2010, din cauza secetei, ca apoi să crească în 2011.

Mai multe ţări din regiune au fost însă afectate de vremea neprielnică, în acest an. Astfel, Bulgaria a înregistrat o reducere de 30% a producţiei de vin, la fel ca şi Croaţia.

Ungaria este singura ţară din regiune a cărei producţie a crescut cu 3 procente, la 2,7 milioane de hectolitri.

Veştile sunt bune însă pentru Franţa. A redevenit cel mai mare producător de vin la nivel mondial, cu o creştere de 10% a producţiei în acest an.

Italia şi Spania ocupă locurile 2 şi 3, în condiţiile în care anul acesta producţia de vin a celor două ţări a scăzut cu 15%, respectiv 19%.

×
Subiecte în articol: România
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close