Antena 3 CNN Externe Incidentul care a lăsat Crimeea fără curent electric pune în pericol funcţionarea centralelor nucleare din zonă

Incidentul care a lăsat Crimeea fără curent electric pune în pericol funcţionarea centralelor nucleare din zonă

Incidentul care a lăsat Crimeea fără curent electric pune în pericol funcţionarea centralelor nucleare din zonă
23 Noi 2015   •   11:50

Căderea unor stâlpi de înaltă tensiune în regiunea Herson (sudul Ucrainei), prin care se furnizează energie electrică inclusiv în Peninsula Crimeea, a condus la o reducere periculoasă a puterii reactoarelor la două centrale nucleare din Ucraina, a declarat duminică directorul adjunct al companiei "Ukrenergo", Iuri Kasici, citat de postul de televiziune ucrainean '112', scrie Agerpres.

'Toate aceste evoluții au impus, suplimentar, oprirea de urgență de la sursa de alimentare electrică a două reactoare de la centralele termice din Pridneprovsk și Uglegorsk — precum și reducerea cu 500 de MW a puterii unor reactoare nucleare' a indicat același oficial, potrivit căruia această acțiune a vizat centrala nucleară din Zaporojie (sud-est), cea mai mare din Europa ( situată la doar 200 de km de Donețk, zona de conflict din estul Ucrainei) și Centrala Sud-Ucraineană (Iujnoukrainskaia).

El a atras atenția că astfel de incidente pun în pericol siguranța centralelor nucleare.

Patru linii de înaltă tensiune au fost scoase din uz în urma unor explozii în noaptea de 21 spre 22 noiembrie, în zona localității Ciaplinka, regiunea Herson, incident care a lăsat duminică fără curent electric întreaga Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, conform unei versiuni difuzate de majoritatea mass-media ucrainene și ruse.

Autoritățile de la Kiev au invocat un act de sabotaj, dar unul dintre organizatorii blocadei Peninsulei Crimeea — acțiune pusă la cale de mai multe organizații naționaliste — a declarat că rafale puternice de vânt s-ar afla la originea acestui incident.

Remedierea situației ar lua cel puțin patru zile, conform autoritățile ucrainene. Între timp, administraţia din Crimeea a instituit starea de urgență în peninsulă.

Surse din Ministerul de Interne ucrainean au declarat că incidentul produs la liniile de înaltă tensiune din Herson ar putea fi încadrat la 'acte teroriste', potrivit postului de televiziune citat.

 

×
Subiecte în articol: Crimeea centrala nucleara Ucraina
Parteneri
Incendiu puternic lângă stadionul Dinamo București
x close