Antena 3 CNN Externe Atacul neaşteptat pe care Coreea de Nord l-a făcut la adresa SUA: "Nu închideţi ochii"

Atacul neaşteptat pe care Coreea de Nord l-a făcut la adresa SUA: "Nu închideţi ochii"

Atacul neaşteptat pe care Coreea de Nord l-a făcut la adresa SUA: "Nu închideţi ochii"
de O.P.    |    10 Dec 2014   •   09:46

Coreea de Nord, acuzată de Naţiunile Unite de încălcări grave ale drepturilor omului, a cerut miercuri Consiliului de Securitate să condamne Statele Unite după publicarea unui raport copleşitor despre folosirea torturii de către CIA, relatează AFP.

Dezvăluirile din acest raport al Senatului american despre abuzurile comise împotriva a zeci de deţinuţi care au legături cu Al-Qaida constituie un veritabil test de credibilitate pentru Consiliul de Securitate, apreciază regimul nord-coreean.

Consiliul va confirma "rolul său detestabil" de "instrument al practicilor arbitrare ale Statelor Unite" dacă dezbate drepturile omului în Coreea de Nord "închizând ochii" totuşi faţă de acţiunile unuia dintre membrii săi permanenţi, potrivit Ministerului nord-coreean de Afaceri Externe.

Un purtător de cuvânt al ministerului a vorbit despre "tortura inumană practicată de CIA" dar şi despre cazurile recente de afroamericani neînarmaşi ucişi de poliţişti albi.

"În cazul în care Consiliul de Securitate vrea să dezbată drepturile omului, el va trebui (...) să se intereseze de numeroasele încălcări ale drepturilor omului în Statele Unite", a declarat el, citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.

Consiliul de Securitate al ONU trebuie să examineze în decembrie situaţia privind drepturile omului în Coreea de Nord după adoptarea, luna trecută, în Adunarea Generală a ONU a unei rezoluţii care cere Consiliului să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI).

×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close