Antena 3 CNN Externe Biserica Ortodoxă Sârbă atacă acordul privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo

Biserica Ortodoxă Sârbă atacă acordul privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo

Biserica Ortodoxă Sârbă atacă acordul privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo
de M.T.    |    22 Apr 2013   •   17:26

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe afirmă într-un comunicat de presă că acordul privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo reprezintă „o trădare a celui mai important teritoriu care aparţine Serbiei de veacuri” şi este, de fapt, o recunoaştere a autorităţilor kosovare, scrie luni ediţia electronică a cotidianului Politika din Belgrad, citat de Agerpres.

În mesajul semnat de Patriarhul Irineu este semnalat faptul că în acord se foloseşte formula „Belgrad şi Pristina”, ceea ce este un eufemism pentru Serbia şi Kosovo.

„După ce am plătit un preţ atât de mare pentru începerea negocierilor cu UE, fără îndoială preţul pentru aderarea la Uniune va fi recunoaşterea oficială a independenţei kosovare'', se arată în comunicat.

Postul de radio B92 informează că în jur de 10.000 de locuitori din nordul Kosovo s-au strâns luni în oraşul Kosovska Mitrovica pentru a protesta împotriva acordului.

Mitrovica este un oraş divizat, partea de sud fiind populată de albanezi, iar cea de nord de sârbi. Iniţiatorii protestului au cerut organizarea unui referendum la care oamenii să se pronunţe dacă acceptă sau nu acordul cu Pristina.

La manifestaţie au participat şi primarii celor patru municipii sârbe din nordul Kosovo.

Guvernul sârb a aprobat, luni, semnarea acordului privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo, act parafat pe 19 aprilie sub egida Uniunii Europene, la 14 ani de la încheierea războiului sârbo-kosovar şi la cinci ani de la independenţa proclamată unilateral de provincia rebelă.

Tot luni, Comisia Europeană a adoptat o recomandare către statele membre UE privind deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, precum şi o directivă privind deschiderea negocierilor pentru un acord de asociere cu Kosovo, a anunţat comisarul european pentru Extindere şi politică de vecinătate Stefan Fule.


×
Subiecte în articol: Serbia Kosovo protest
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close