Antena 3 CNN Externe Deputaţii italieni au ales o femeie la preşedinţia Camerei

Deputaţii italieni au ales o femeie la preşedinţia Camerei

Deputaţii italieni au ales o femeie la preşedinţia Camerei
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
17 Mar 2013   •   13:00

O deputată din cadrul Partidului Democrat (PD, stânga), Laura Boldrini, a fost aleasă sâmbătă la preşedinţia Camerei Deputaţilor, în care formaţiunea sa dispune de o majoritate absolută, în urma alegerilor de la sfârşitul lui februarie, relatează AFP.
   
Alegerea lui Boldrini, cu 327 de voturi (majoritatea necesară era de 310 voturi), are loc după o zi de la prima reuniune a Parlamentului italian, după alegerile legislative.
   
Jurnalistă şi fostă purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Laura Boldrini, în vârstă de 51 de ani, a fost propusă de liderul PD Pier Luigi Bersani.
   
Însă coaliţia de stânga are doar o majoritate relativă în Senat, în condiţiile în care, în Italia, aceste două Camere ale Parlamentului au o importanţă egală, iar, pentru moment, nicio majoritate nu se degajă în vederea alegerii unui preşedinte al Camerei superioare.
   
Astfel, pentru moment, nu se întrevede nicio soluţie care să permită intrarea în funcţiune a unui nou guvern şi evitarea unei reveniri la urne. Între timp, Guvernul condus de Mario Monti se ocupă de afaceril curente.
   
Bersani caută să obţină, în Camera superioară, susţinerea Mişcării Cinci Stele (M5S), care a beneficiat de votul italienilor nemulţumiţi şi a obţinut al treilea scor, în urma coaliţiei de dreapta, condusă de Silvio Berlusconi.
   
Însă liderul M5S Beppe Grillo l-a refuzat în mai multe rânduri pe Bersani, respingând un acord cu "cei care au distrus Italia", în opinia sa, astfel încât nicio majoritate nu se degajă în Senat, care să permită unui guvern să obţină votul de încredere necesar în vederea intrării în funcţiune.
   
Alegerea preşedinţilor celor două Camere îi va permite şefului statului, Giorgio Napolitano, să declanşeze în mod oficial, în mod normal începând de marţi, consultări cu liderii politici în vederea formării unui nou guvern.
   
Bersani speră să obţină mandatul de la Napolitano, pentru a încerca să formeze un guvern, însă, în opinia unor analişti, şansele sale sunt extrem de slabe.
   
Chiar dacă Napolitano îl alege pentru a-i acorda acest mandat, având în vedere că el este liderul principalei forţe parlamentare, Bersani se va confrunta cu un refuz categoric din partea M5S de a-i acorda un vot de încredere şi va fi nevoit să predea ştafeta altcuiva.
   
Din acel moment, toate ipozteze sunt posibile.
   
Napolitano poate oferi acest mandat altei personalităţi, poate propune un Guvern de tranziţie sau de tehnocraţi, acordând timp, spre exemplu, în vederea modificării legii electorale ce a condus la acest impas.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close