Antena 3 CNN Externe Egipt: Mohamed Morsi a fost înlăturat de la putere. Şeful Curţii Constituţionale, preşedinte interimar

Egipt: Mohamed Morsi a fost înlăturat de la putere. Şeful Curţii Constituţionale, preşedinte interimar

Egipt: Mohamed Morsi a fost înlăturat de la putere. Şeful Curţii Constituţionale, preşedinte interimar
de M.T.    |    03 Iul 2013   •   20:16
Update 23:30: Liderul opoziţiei liberale egiptene, Mohamed ElBaradei, a afirmat că fenomenul revoluţionar al "Primăverii Arabe", început în 2011, a fost relansat odată cu înlăturarea de la putere a lui Mohamed Morsi, potrivit Agerpres.

ElBaradei a spus, de asemenea, că planul de tranziţie prezentat de generalul Abdel Fattah el-Sisi întruneşte solicitările coaliţiei liberale.

Update 23:25:
Şeful Statului Major al armatei egiptene, generalul Abdel Fattah el-Sisi, anunţă înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi.


Update 23:00:
Un purtător de cuvânt al armatei a declarat pentru Reuters că administraţia interimară stabilită în urma planului de tranziţie prezentat miercuri va stabili data la care vor avea loc alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare.

De asemenea, un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constituţii. Din această structură ar urma să facă parte reprezentanţii tuturor forţelor politice din Egipt, notează Mediafax.

Update 22:55:
„Preşedintele face apel la toţi egiptenii să reziste în mod paşnic acestei lovituri de stat, după cum va face şi el. Ceea ce au făcut este ilegal, nu au autoritatea necesară pentru a face acest lucru”, a declarat sub protecţia anonimatului unul dintre colaboratorii lui Mohamed Morsi, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Update 22:35:
Prima reacţie a fostului preşedinte egiptean, Mohamed Morsi, a venit prin intermediul contului de Twitter al preşedinţiei (‏@EgyPresidency): „Anunţul Forţelor Armate este respins de toţi oamenii liberi care au luptat pentru un Egipt democratic”.

De asemenea, Morsi i-a îndemnat pe civili şi pe membrii armatei să respecte Consituţia şi să nu accepte lovitura de stat.


Update 22:10:
Generalul Abdel Fattah el-Sisi a anunţat într-un discurs televizat că preşedintele Mohamed Morsi a fost îndepărtat de la putere, iar constituţia a fost suspendată.

Sisi a precizat că şeful Curţii Constituţionale din Egipt, Adli Mansour, va ocupa funcţia de preşedinte interimar, va fi format un nou guvern şi se vor organiza alegeri prezidenţiale.

Anunţul lui Sisi a fost primit cu un entuziasm uriaş în Piaţa Tahrir, manifestanţii sărbătorind înlăturarea de la putere a lui Morsi cu focuri de artificii.




Update 21:55:
Potrivit Reuters, cotidianul egiptean Al-Ahram citează o sursă prezidenţială care a declarat că, la ora 20 (ora României), reprezentanţii armatei i-au comunicat lui Mohamed Morsi că nu mai este preşedinte.

Update 21:42:
Imagini cu armata egipteană preluând controlul televiziunii publice


Update: 21:35:
Liderul opoziţiei egiptene, Mohamed ElBaradei, împreună cu clerici religioşi musulmani şi creştini, vor prezenta, cu aprobarea armatei, „o foaie de parcurs" pentru depăşirea crizei politice, anunţă agenţia MENA, citată de Mediafax.

Mohamed ElBaradei va prezenta planul de tranziţie alături de Marele Imam Ahmed Al-Tayeb, liderul comunităţii sunnite, şi de Patriarhul Tawadros, liderul Bisericii Copte a Egiptului.

Planul de tranziţie elaborat de opoziţia egipteană şi de liderii religioşi prevede organizarea de alegeri generale anticipate, relatează AFP.

Detaliile planului vor fi prezentate la ora 19.30 GMT (22.30, ora României), a comunicat armat egipteană.

Update 21:18:
„Rămânem foarte preocupaţi de situaţia din Egipt. Avem sentimentul că din declaraţiile preşedintelui Morsi lipsesc propunerile concrete", a declarat Jennifer Psaki, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Update 21:02
: Reacţia manifestanţilor din Piaţa Tahrir în momentul în care ultimatumul dat de armată a expirat.


Update 21:00:
AFP, citată de Agerpres, scrie că armata a închis străzile care duc spre locurile de adunare ale susţinătorilor şefului statului în faţa Universităţii din Cairo.

Potrivit unei surse oficiale trupele au fost desfăşurate masiv în cartierele Nasr City, Heliopolis şi în apropiere de Universitatea din Cairo.

Armata egipteană a negat că intenţionează să-i atace pe susţinătorii lui Morsi la Cairo, spunând că doar asigură securitatea zonei.


Update 20:50:
Human Rights Watch (HRW) a anunţat, miercuri, că aproximativ o sută de agresiuni au fost comise în Piaţa Tahrir şi în împrejurimile oraşului Cairo, în cadrul manifestaţiilor împotriva preşedintelui Mohamed Morsi.

Update 20:30:
Potrivit Reuters, armata egipteană a înconjurat locul în care se află preşedintele Mohamed Morsi cu bariere şi sârmă ghimpată. De asemenea, au fost aduse mai multe vehicule blindate, cu scopul de a-i împiedica pe susţinătorii lui Morsi să mărşăluiască în acea direcţie.


Sursa foto: Twitter (@BowenBBC)

Armata a negat că scopul prezenţei numărului mare de trupe este acela de a-i ataca pe susţinătorii lui Morsi, prin intermediul unui comunicat oficial, care susţine că „armata egipteană aparţine tuturor egiptenilor”.

Între timp, Departamentul de Stat american a oferit o reacţie în privinţa evenimentelor din Egipt, susţinând că o soluţie paşnică este cea mai bună opţiune, fără a putea confirma existenţa unei lovituri de stat militare.

-----------------------

O „lovitură de stat militară” se află în plină desfăşurare, a anunţat Essam El-Haddad, consilierul pe probleme de Securitate Naţională al preşedintelui egiptean Mohamed Morsi.

„De dragul Egiptului şi pentru adevărul istoric să le spunem evenimentelor pe numele adevărat: lovitură de stat militară”, a scris El-Haddad pe Facebook, potrivit CNN.

„În această epocă, nicio lovitură de stat militară nu poate reuşi în faţa unei forţei populare importante fără o vărsare de sânge considerabilă. Cine dintre voi este pregătit să-şi asume vina pentru asta?”, a adăugat consilierul lui Morsi.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Fraţilor Musulmani, Gehald al-Haddad, a postat pe Twitter că în Egipt are loc o lovitură de stat militară şi că tancurile au început să iasă pe străzi.

Reacţia lui Essam El-Haddad vine în contextul în care armata a preluat controlul asupra televiziunii publice egiptene, cu o oră înainte ca ultimatumul acordat clasei politice să expire.

Egiptenii încă aşteaptă o declaraţie televizată din partea armatei în privinţa situaţiei politice, în condiţiile în care şefii militari au purtat miercuri discuţii cu responsabili ai opoziţiei şi demnitari religioşi în încercarea de a scoate ţara din cea mai gravă criză de după căderea regimului Hosni Mubarak în februarie 2011.



De asemenea, există informaţii, neconfirmate oficial, că Mohamed Morsi ar fi fost plasat sub arest la domiciliu, în timp ce alte surse susţin preşedintele şi alţi lideri ai mişcării Fraţii Musulmani au primit doar interdicţii de călătorie în străinătate.

Responsabili ai aeroportului din Cairo au confirmat pentru AFP că au primit ordinul de a împiedica plecarea unor responsabili islamişti, printre care liderul suprem al puternicei confrerii, Mohamed Badie, şi adjunctul său, Khairat el-Shater.

În cursul unui discurs televizat din cursul nopţii de marţi spre miercuri, Morsi le-a cerut susţinătorilor săi să reziste „loviturii de stat militare”, dar să o facă paşnic, fără violenţă.

Într-o ultimă încercare de a-şi salva postul, preşedintele Mohamed Morsi a oferit opozanţilor varianta unui guvern de coaliţie, dar a refuzat să demisioneze, aşa cum îi cer adversarii săi politici.

×
Subiecte în articol: Egipt Cairo proteste in Egipt Mohamed Morsi
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close