Antena 3 CNN Externe Europol: Între 3.000 şi 5.000 de cetăţeni UE au plecat din ţările lor pentru a participa la jihad

Europol: Între 3.000 şi 5.000 de cetăţeni UE au plecat din ţările lor pentru a participa la jihad

Europol: Între 3.000 şi 5.000 de cetăţeni UE au plecat din ţările lor pentru a participa la jihad
Sursa foto: Foto: theconservative.co.nz
13 Ian 2015   •   20:14

Între 3.000 şi 5.000 de cetăţeni din Uniunea Europeană au plecat în ţări precum Siria pentru a participa la jihad şi ar putea reprezenta un pericol la întoarcerea în statele de origine, a declarat marţi, la Londra, directorul Europol, Rob Wainwright, citat de ITV.com şi AFP.

"Vorbim de 3.000 până la 5.000 de cetăţeni din UE", a afirmat Wainwright, într-o intervenţie în Comisia pentru Afaceri Interne din Parlamentul britanic. El a adăugat că Europol a colectat până acum 2.500 de nume de suspecţi de la agenţii de informaţii ale statelor membre ale UE.

Wainwright a atras atenţia că persoanele care au călătorit în străinătate, în special tineri, se pot întoarce în ţările lor de origine şi comite atacuri, aşa cum s-a întâmplat săptămâna trecută la Paris.

Întrebat despre cooperarea firmelor de internet în combaterea extremismului online, Wainwright a spus că mai sunt multe lucruri de făcut la acest capitol.

"Una dintre evoluţiile importante la care asistăm în prezent în privinţa ameninţării teroriste este felul în care este folosit internetul, evident mult mai agresiv, mai imaginativ de către reţelele" teroriste, a spus el.

"Reţelele de socializare sunt un instrument de recrutare. Mai mult, sunt un instrument de propagandă. Trebuie să avem o relaţie mai strânsă și mai productivă între ceea ce înseamnă aplicarea legii şi firmele de tehnologie. De asemenea, consider că trebuie să avem legislaţia corespunzătoare pentru a le permite autorităţilor să monitorizeze activitatea suspectă de terorism", a mai afirmat directorul Europol.

×
Subiecte în articol: Europol jihad terorism
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close