Antena 3 CNN Externe Lovitură de stat în Turcia - puciul a eșuat. 265 de morți și 1440 de răniți

Lovitură de stat în Turcia - puciul a eșuat. 265 de morți și 1440 de răniți

Lovitură de stat în Turcia - puciul a eșuat. 265 de morți și 1440 de răniți
Sursa foto: Foto: Twitter
16 Iul 2016   •   23:09

Bilanțul provizoriu al tentativei de lovitură de stat din Turcia, de vineri noapte, a ajuns la 265 de morți și 1440 de răniți. De asemenea, peste 3.000 de militari participanţi la complot au fost arestaţi preventiv.

 

UPDATE 23.09 - Loviturile militare date în Turcia în ultimii ani

UPDATE 22.18 - Secretul loviturii de stat din Turcia. Erdogan ar fi înscenat totul

UPDATE 22.16Vrea răzbunare! Preşedintele Erdogan cere Statelor Unite extrădarea predicatorului Gulen

UPDATE 22.06 - Mii de oameni au ieșit în stradă, să-și arate susținerea față de președintele Turciei

UPDATE 20.07 - Turcia: Un judecător al Curții Constituționale și comandantul Armatei a doua, arestați

UPDATE 19.40 - Poliția din Turcia este în stare de alertă la această oră și se așteaptă la noi incidente sâmbătă seara, potrivit Antena 3.

Totodată, comandantul Armatei de Est din Turcia, unul dintre cei despre care se spune că a fost implicat în tentativa eșuată de lovitură de stat, a fost arestat.

UPDATE 17.37 - Prima cursă de linie către Istanbul a decolat. Cu acest avion vor fi preluați 131 de pasageri români

UPDATE 16.30 - Bilanțul tentativei de lovitură de stat din Turcia a ajuns la 265 de morți și 1440 de răniți.

De asemenea, peste 3.000 de militari participanţi la complot au fost arestaţi preventiv.

UPDATE: Bilanţul încă provizoriu al tentativei de lovitură de stat din Turcia este de 265 de morţi, iar peste 3.000 de militari participanţi la complot au fost arestaţi preventiv, anunţă premierul Binali Yildirim.

UPDATECel puţin 104 indivizi implicaţi în tentativa de lovitură de stat militară au murit în confruntări cu forţele de ordine, a declarat generalul Ümit Dundar, noul şef al Statului Major al armatei turce, adăugând că alte 90 de persoane au murit, bilanţul total fiind de 194 de morţi.

UPDATE: Bilanțul crește la peste 90 de morți, 1.000 de răniți și peste 1.500 de militari reținuți.

LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA. UPDATE ora 08:00: La câteva ore după o lovitură de stat împotriva guvernului președintelui Recep Tayyip Erdogan, soarele a răsărit în Turcia. 

Erdogan s-a adresat mulțimii din Istanbul și a declarat că lovitura de stat a luat sfârșit, iar „guvernul este în control”, însă informații privind explozii și focuri de armă continuă să vină din Istanbul.

90 de oameni, printre care și ofițeri de poliție, au fost uciși în Ankara. În Istanbul, imagini puternice cu soldați care se predau pe un pod domină transmisiunile tv, scrie CNN. Nu se știe încă cine are controlul asupra Instabul și Ankara. 

Aeroportul Ataturk din Istanbul a fost redeschis, iar mai multe canale de știri au început să transmită din nou, după ce au fost oprite temporar de soldați în timpul nopții. 

Reuters anunță că un oficial turc a vorbit despre cel puțin 60 de morți, iar Ministerul Justiției susține că 754 de membri ai forțelor armate au fost arestanți deja, iar 29 de colonei și 5 generali au fost destituiți.

UPDATE: Președintele Erdogan s-a întors în Turcia cu avionul. Conform AP, avionul în care se afla Erdogan a aterizat chiar pe aeroportul Ataturk din Istanbul, unde președintele a fost primit cu aplauze și urale de foarte mulți susținători. De asemenea, conform publicației, acesta ar putea fi un semnal puternic că puciul a eșuat sau este pe cale să eșueze.

Reprezentantul serviciului de informații din Turcia susține că lovitura de stat a “eșuat”. Premierul Turciei a făcut un anunț asemănător și a explicat că situația este sub control. Postul de televiziune național, preluat de puciști în toiul nopții, este din nou sub controlul guvernului, anunță CNN.

17 ofițeri turci ar fi fost uciși, în urma unui atac al unui elicopter, la periferia Ankarei, anunță Associated Press.

Se pare că lângă Parlament se dau lupte grele între armată și susținători ai regimului. Pe lângă focurile de armă din regiune, clădirea Parlamentului a fost bombardată din aer, după cum transmite agenția Anatolu. Conform unor surse CNN, este vorba chiar despre trei explozii în zona Parlamentului. Un membru al parlamentului turc a declarat, prin telefon, pentru Reuters, că toți membrii parlamentului se adăpostesc în clădire.

Președintele Barack Obama și secretarul de stat John Kerry au anunțat că susțin regimul lui Erdogan în continuare: “Toate părțile trebuie să susțină Guvernul Turciei ales democratic”, este declarația făcută de reprezentanții SUA, declarație întărită și de președintele Consiliului European, Donald Tusk.

CNN anunță că există o confruntare armată la unul dintre podurile blocate, între civili și armată. Se pare că armata a deschis focul.

De asemenea, în Piața Taksim se pare că au început confruntările, unde mai mulți oameni au fost deja răniți. Oamenii adunați aici protestează împotriva loviturii de stat. Elicoptere de atac au lansat lovituri asupra mai multor obiective guvernamentale din Ankara, capitala turcă, și există informații că și palatul prezidențial ar fi vizat de trupele care au preluat puterea în Turcia.

 

UPDATE: Focuri de armă pe aeroportul din Ankara. Un român a relatat în direct la Antena 3 din aeroportul din Ankara, unde s-au auzit focuri de armă. "Nu știu ce să zic, se aud focuri de armă, toată lumea fuge. Afară se trage! Afară se trage!"

Președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, a făcut un apel la populația turcă, să iasă în stradă: “Am încredere în puterea populară”, a declarat Erdogan, pe Facetime. De asemenea, se pare că Erdogan a cerut azil în Germania, dar i-a fost refuzat și apoi ar fi cerut azil în Marea Britanie. Aceste informații nu au fost confirmate oficial.

Apelul lui Erdogan nu a rămas fără răspuns și oamenii au început să iasă pe străzile din țară (LIVE)

Iranul a închis granița cu Turcia.

UPDATE: Legea marțială a fost instalată în Turcia, conform presei locale.

Conform publicației germane BILD, au existat schimburi de focuri și la palatul prezidențial al lui Erdogan. Conform acestei surse, gărzile oficiale au fost neutralizate și armata a preluat puterea.

Premierul Turciei anunță o acțiune militară neautorizată de preluare a puterii, dar a evitat să folosească termenul de lovitură de stat, conform BBC. Președintele Recep Tayyip Erdogan este plecat din țară, în Mongolia, dar, conform unor informații pe surse, acesta ar fi fost preluat și dus într-un loc sigur de agenții de pază și protecție.

Conform unor surse citate de AFP, comandantul forțelor armate ar fi fost luat ostatic chiar în sediul central al forțelor armate.

Aeroportul internațional Ataturk a fost închis și este înconjurat de militari și tancuri. Toate zborurile au fost anulate.

Armata a anunțat, într-un comunicat oficial, că a preluat puterea în Turcia, dar premierul susține că această informație nu este adevărată și că cei care se fac responsabili de acțiunea neautorizată "vor plăti scump". Conform acestuia, o parte din armată a încercat să preia puterea în stat, dar guvernul ales este încă la putere.

Se pare că rețelele de socializare în Turcia au fost blocate.

Între timp, pe Twitter circulă imagini cu oameni care stau la coadă și, aparent, își retrag banii din bănci.

Publicația The Guardian transmite că un soldat turc a fost filmat când spune “Este o lovitură de stat, mergeți acasă!”

Știre inițială:

Focuri de armă au fost auzite vineri seară în capitala turcă Ankara. Conform Reuters, avioane și elicoptere militare survolează orașul.

De asemenea, avioane și elicoptere au fost văzute și deasupra Istanbul, conform aceleiași surse. Avioanele zboară la o altitudine foarte scăzută.

Pe străzile din Ankara au fost mobilizate numeroase trupe armate dar și tancuri.

Conform postului NTV, ambele poduri care trec peste Bosfor au fost închise traficului.

Încă nu este clar de ce s-a luat această măsură, dar există zvonuri referitoare la o tentativă de lovitură de stat.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close