Antena 3 CNN Externe Maia Sandu: "Militari camuflaţi în civili încearcă lovituri de stat în Republica Moldova"

Maia Sandu: "Militari camuflaţi în civili încearcă lovituri de stat în Republica Moldova"

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, acuză Rusia că are militari camuflaţi în civili care încearcă să organizeze lovituri de stat. Mai mult, aceasta a explicat că agenţii ruşi au instrucţiuni să desfăşoare luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii publice.

de Alin Tarnovschi    |    13 Feb 2023   •   11:19

În cadrul unei conferinţe de presă, Maia Sandu a dezvăluit planul pe care Vladimir Putin îl are pregătit pentru Republica Moldova şi scopul Kremlinului.

"Vorbim de diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici. Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numite opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii la Chişinău.

Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru.

Vă asigur că instituţiile statului la prevenirea acestor provocări şi ţin situaţia sub control. În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forţe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formaţiunea Şor şi toate derivatele ei, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine şi pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Aşa cum am menţionat mai devreme, scopul acestor acţiuni este răsturnarea ordinii constituţionale, schimbarea puterii legitime de la Chişinău pe una ilegitimă care să pună ţara noastră la dispoziţia Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar şi pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei.

Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS şi Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării", a declarat Maia Sandu.

 

×
Subiecte în articol: Maia Sandu Republica Moldova
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close