Antena 3 CNN Externe Oraşul Homs este sub asediu. Armata siriană a reluat bombardarea intensivă

Oraşul Homs este sub asediu. Armata siriană a reluat bombardarea intensivă

Oraşul Homs este sub asediu. Armata siriană a reluat bombardarea intensivă
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
17 Iun 2012   •   16:55

Armata siriană a reluat sâmbătă bombadarea intensivă a oraşului Homs, un fief al rebelilor, pe care îl asediază, au anunţat militanţi de la faţa locului, subliniind că nu mai au alimente şi apă şi că se tem de "un masacru" în cazul unui asalt al trupelor, relatează AFP.
   
Un civil a murit în cursul bombardării intensive a cartierului Khalidiya, iar alte nouă persoane au fost ucise în lupte sau de tirurile forţelor regimuluii lui Bashar al-Assad asupra altor localităţi din ţară, potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra.
   
"Forţele guvernamentale continuă de patru-cinci zile bombardarea intensivă a oraşului Homs, într-o tentativă de a prelua controlul asupra mai multor cartiere", a precizat ONG-ul, pe baza mărturiilor unor militanţi e la faţa locului.
   
"Bombardamentul intensiv nu a încetat, iar asedierea oraşului ne sufocă. Nu avem alimente, apă şi medicamente", a declarat Abou Bilal, un militant aflat în oraş, avertizând că, dacă trupele vor pătrunde în cartierele încercuite, "vor masacra toate persoanelor care se află în acestea".
   
Forţele regimului au bombardat intensiv şi localităţile Talbise şi Rastane din provincia Homs, care nu se află sub controlul regimului de mai multe luni, a precizat ONG-ul.
   
O înregistrare video postată de militanţi prezintă cartierul Jouret al-Chiyah din Homs devastat de distrugeri, cu străzi pustii şi clădiri incendiate. "Nu mai avem lapte pentru copii, apă sa electricitate", s-a plâns mama a doi copii.
   
"Nu ne este frică, nu cerem bani şi nici arme, vrem doar să ne scoatem copiii de aici", a declarat ea în această înregistrare video.
   
Sâmbătă, Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie de opoziţe, a avertizat că la Homs s-ar profila un nou masacru, afirmând că aproximativ 30.000 de militari şi membri ai miliţiilor proguvernamentale asediază oraşul.
   
Cu o zi înainte, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a îndemnat ONU să "intervină imediat pentru a pune capăt bombardamentelor neîncetate asupra unor cartiere din Homs, cu scopul de a evacua peste 1.000 de familii asediate, inclusiv copii şi femei".
   
În provincia Alep (nord), un civil a fost ucis în cursul bombardării localităţii Abine, asupra căreia forţele guvernamentale încearcă să preia controlul, potrivit ONG-ului.
   
În provincia Damasc, în cea mai intensă perioadă a rebeliunii împotriva regimului, s-au desfăşurat lupte violente între insurgenţi şi militari în localitatea Mleiha, a continuat Observatorul. Un civil a fost ucis sub tirurile forţelor de securitate la Misraba, iar altul la Nahr Aishe, în aceeaşi provincie.
   
În plus, un civil a fost ucis de un lunetist în apropiere de satul al-Tamaane, în provincia Idleb (nord-vest), iar un combatant rebel şi un civil au fost omorâţi la Deir Ezzor (est).
   
Cel puţin trei militari au fost ucişi în cursul unor confruntări cu insurgenţii în Valea Ghab din provincia hama (centru), potrivit ONG-ului.
   
Observatorii ONU au anunţat sâmbătă suspendarea operaţiunilor lor în Siria, din cauza "intensificării violenţelor" din această ţară, unde 69 de persoane, dintre care 51 de civili, au fost ucişi sâmbătă, potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

×
Subiecte în articol: Siria homs armata bomba familii civili
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close