Antena 3 CNN Externe Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină 2013, acordat unui grup de cercetători care a elucidat misterul traficului intracelular

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină 2013, acordat unui grup de cercetători care a elucidat misterul traficului intracelular

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină 2013, acordat unui grup de cercetători care a elucidat misterul traficului intracelular
07 Oct 2013   •   12:38

Sezonul premiilor Nobel 2013 a debutat, luni, cu distincţia acordată pentru Medicină cercetătorilor James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof  pentru cercetările în domeniul traficului intracelular, a anunţat Comitetul Nobel din cadrul Institutului Karolinska din Suedia.

Americanii James E. Rothman şi Randy W. Schekman şi germanul Thomas C. Südhof au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru Medicină pentru "descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre", potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină a fost acordat din 1901 şi până în 2012 unui număr de 201 persoane, scrie site-ul nobelprize.org şi Agerpres.

Premiul pentru Fiziologie şi Medicină este al treilea menţionat în testamentul lui Alfred Nobel, care a fost extrem de interesat de cercetările medicale. Distincţia este acordată de Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm.

În testamentul său, Nobel a consemnat ca o parte din avere să fie acordată "persoanei care face cea mai importantă descoperire în domeniul fiziologiei sau medicinei".

Din 1901 până în 2012, 201 persoane au fost laureate ale acestui premiu, care a fost acordat de 103 ori, în 38 de ocazii răsplătind munca unei singure persoane.

Printre laureaţi se numără până în prezent zece femei. Cel mai tânăr câştigător al premiului a fost Frederick G. Banting, care l-a primit în 1923 pentru descoperirea insulinei, iar cel mai vârstnic, Peyton Rous, care avea 87 de ani în 1966, când a fost recompensat pentru descoperirea virusurilor care induc tumori.

Vârsta medie a laureaţilor Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în momentul când au fost recompensaţi este de 57 de ani.
 
 

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close