Antena 3 CNN Externe Presa rusă anunţă o "restabilire a dialogului" între Republica Moldova şi Rusia

Presa rusă anunţă o "restabilire a dialogului" între Republica Moldova şi Rusia

Presa rusă anunţă o "restabilire a dialogului" între Republica Moldova şi Rusia
Sursa foto: Foto: Agerpres/Moldpres
02 Aug 2015   •   14:07
Noul premier moldovean Valeriu Streleţ (PLDM) s-a pronunţat în favoarea unei restabiliri a cooperării cu Moscova şi a dezvoltării relaţiilor bilaterale, scrie portalul rus Sputnik.
Moscova rămâne pentru Chişinău un partener important, în pofida faptului că cele două ţări resimt o lipsă de "înţelegere reciprocă" în relaţiile lor, a declarat Sreleţ pentru postul Publika, citat de ediţia franceză a portalul rusesc duminică.
"Este necesară o restabilire a dialogului, este necesară o expunere a intereslor naţionale. Din punctul de vedere al dreptului internaţional, suntem egali la masa negocierilor, chiar dacă suntem diferiţi în ceea ce priveşte domeniile economic şi militar", a spus Streleţ.
Moscova a renunţat în iulie 2014 la regimul de liber-schimb cu Chişinăul, după ce autorităţile moldovene au semnat un acord de creare a unei zone de liber-schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE). Astfel, Guvernul rus a introdus taxe produselor importate din Republica Moldova, la nivelul tarifelor unice din Uniunea Vamală dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan.
Anterior Rusia şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de crearea unei zone de liber-schimb între Republica Moldova şi UE. În opinia Moscovei, acest demers ar putea antrena un aflux necontrolat de mărfuri pe piaţa rusă.
 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close