Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Procurorii cer arestarea fostului premier moldovean Vlad Filat. Este acuzat de implicare în fraudarea unei bănci

Procurorii cer arestarea fostului premier moldovean Vlad Filat. Este acuzat de implicare în fraudarea unei bănci

Procurorii cer arestarea fostului premier moldovean Vlad Filat. Este acuzat de implicare în fraudarea unei bănci
15 Oct 2015   •   12:11

Procurorii cer arestarea fostului premier al Republicii Moldova Vlad Filat

Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi s-a întrunut în şedinţă pentru a elabora proiectul de hotărâre privind ridicarea imunităţii parlamentare a liderului PLDM, Vlad Filat, în vederea reţinerii şi arestării ulterioare. Proiectul va fi pus la vot în Parlament.
 
Potrivit rechizitoriului pregătit de procurori, declaraţiile martorilor indică limpede implicarea lui Vlad Filat în fraudarea banilor de la BEM, în perioada când politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013).
 
"Avem probe concludente în fraudele de la BEM, au fost audiaţi martori, există depoziţii confirmate, vreau să vă pătrundeţi de importanţa momentului. Este o crimă deosebit de gravă şi ar putea avea loc influenţarea martorilor, distrugeri noi probe", a declarat Corneliu Gurin în Parlament.
 
Procurorul General Corneliu Gurin a declarat că Vlad Filat are legături cu firma Caravita, conducătorii căreia sunt cercetaţi penal pentru contractarea creditelor neperformante de la Banca de Economii.
 
Gurin a oferit deputaţilor mape cu documente din anchetă, dar a le-a solicitat să nu le fotocopieze şi să nu le facă publice.
 
Procurorul general a mai spus că poate demisiona oricând, dar intenţionează să ducă la bun sfârşit acest dosar pe care l-a numit deosebit de complicat. 
 
Procurorul General cere ridicarea imunităţii lui Vlad Filat. Potrivit lui Corneliu Gurin liderul PLDM a comis o crimă gravă.
 
Potrivit Procuraturii, în timpul când era premier, Vlad Filat a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bunuri şi servicii ce nu i se cuvin în sumă de 60 de milioane de dolari pentru a oganiza numirea lui Shor în calitate de consul onorific în Federaţia Rusă.
 
În 2013-2014, Vlad Filat, susţinând că are influenţă asupra anumitor decidenţi, a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani servicii şi alte bunuri în sumă de peste 190 de milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: Republica Moldova Vlad Filat
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close