Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Comisia Juncker, aprobată de PE. Când va începe mandatul noilor comisari europeni

Comisia Juncker, aprobată de PE. Când va începe mandatul noilor comisari europeni

Comisia Juncker, aprobată de PE. Când va începe mandatul noilor comisari europeni
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
22 Oct 2014   •   14:11
UPDATE 14.00 - Parlamentului European a aprobat, miercuri, Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, cu 423 de voturi "pentru", 209 voturi "împotrivă" şi 67 de abţineri.
   
La finalul unei sesiuni de peste trei ore, în care Jean-Claude Juncker şi-a prezentat programul, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat că din cei 699 de eurodeputaţi care au votat, 423 au dat vot favorabil noii Comisii Europene, 209 au votat "împotrivă", iar 67 s-au abţinut.
   
Chiar dacă discuţiile au fost aprinse, Juncker fiind acuzat de dictatură şi de lipsă de curaj, votul a fost unul previzibil, întrucât echipa luxemburghezului a beneficiat de sprijinul principalelor două grupuri politice din Parlamentul European, PPE şi S&D.
   
Comisiile de specialitate din PE au avizat pozitiv, marţi, candidaturile slovenei Violeta Bulc şi slovacului Maros Sefcovici pentru Comisia Europeană, în urma unei remanieri decise de Jean-Claude Juncker, deschizând calea pentru organizarea votului de miercuri.
   
Remanierea Comisiei a fost necesară după ce slovena Alenka Bratusek a fost respinsă de eurodeputaţi la audierile din comisiile de specialitate ale PE. Social-democratul slovac Maros Sefcovici, desemnat iniţial comisar pentru Transporturi, a fost ulterior propus vicepreşedinte pentru Energie şi Climă. Portofoliul pentru Transporturi i-a fost încredinţat noii candidate slovene, liberala Violeta Bulc, vicepremier în Guvernul condus de Miro Cerar.
   
Comisarul desemnat de România este Corina Creţu, care a primit portofoliul Politică Regională. Ea a primit aviz pozitiv din partea Comisiei REGI în urma audierii desfăşurate la 1 octombrie.
   
Comisia Juncker îşi va începe mandatul la 1 noiembrie.
    
Ştire iniţială 07.40
Parlamentul European votează, astăzi, pentru învestirea noii Comisii Europene prezidate de Jean Claude Juncker. Votul este programat la ora 13, ora României.

Anterior, Juncker va expune programul Comisiei şi va anunţa ultimele schimbări în componenţa ei.

Slovenia a desemnat o nouă membră a Comisiei, după ce prima nominalizare a fost respinsă de eurodeputaţi. Iar din portofoliul comisarului ungur a fost retras domeniul Cetăţeniei, tot la cererea Parlamentului.

România este reprezentată de Corina Creţu, comisar pentru Politici Regionale, care a primit, fără dificultăţi, avizul favorabil al Parlamentului European.



×
Subiecte în articol: Comisia Europeana Corina Cretu
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close