Antena 3 CNN Externe UPDATE. Şapte răniţi, unul grav, după ce salariaţii Air France au atacat conducerea

UPDATE. Şapte răniţi, unul grav, după ce salariaţii Air France au atacat conducerea

UPDATE. Şapte răniţi, unul grav, după ce salariaţii Air France au atacat conducerea
Sursa foto: Foto captura YouTube
05 Oct 2015   •   20:20
UPDATE 20.10 - Şapte persoane au fost rănite, dintre care una grav - spitalizată, în incidente violente care au avut loc luni dimineaţa la reuniunea Comitetului Central de Întreprindere (CCI), a anunţat luni seara conducerea Air France, relatează Le Figaro.
   
Între persoanele rănite se află doi paznici - dintre care unul s-a aflat în comă, dar a ieşit -, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei.
   
Ceilalţi cinci răniţi sunt toţi salariaţi Air France, inclusiv directorul pentru resurse umane (DRH) Xavier Broseta, Pierre Plissonnier - însărcinat cu activitatea de lung curier în cadrul companiei, şi alţi trei membri ai conducerii, a declarat purtătorul de cuvânt, fără să facă alte precizări.


Zeci de angajați ai companiei aeriene Air France au pătruns luni cu forţa în sala unde avea loc o şedinţă la care se discuta planul de restructurare ce va implica şi concedierea a 2.900 de persoane, ei agresând mai mulţi membri ai conducerii, scrie presa internaţională, potrivit Agerpres.
 
În timp ce directorul executiv al Air France, Frédéric Gagey, a reușit să fugă la timp din calea protestatarilor, aceştia din urmă și-au vărsat furia pe alții rămaşi în sală.

Astfel, imaginile difuzate de mass-media îl arată pe directorul operațiunilor Air France de pe aeroportul Orly, Pierre Plissonnier, cu cămaşa şi haina de la costum sfâşiate şi pe directorul de resurse umane, Xavier Broseta, fără cămaşă, dar cu cravata la gât, amândoi fugind flancați de personalul de securitate, care i-a ajutat în final să sară un gard pentru a se refugia.

Conducerea companiei a condamnat aceste manifestări și a anunțat că va înainta o plângere penală. Violențele au fost condamnate și de secretarul de stat pentru transporturi, Alain Vidalies, precum și de premierul Manuel Valls, care s-a declarat 'scandalizat'.

Sindicatele au convocat pentru luni o grevă — ce nu a afectat semnificativ traficul aerian — și un protest în fața sediului companiei de lângă aeroportul Charles de Gaulle. Dar manifestanții și-au pierdut răbdarea și au pătruns în sala unde se desfășura ședința Comitetului de companie la care conducerea încerca să explice reprezentanților sindicali proiectul de restructurare propus, ce prevede și o diminuare cu circa 10% a activității, precum și suprimarea a 2.900 de posturi.

Consiliul de Administrație al Air France-KLM și-a dat joi acordul pentru acest plan de restructurare, după eșecul negocierilor cu piloții cu privire la noile măsuri de productivitate. Conducerea a solicitat anterior personalului navigant să zboare aproximativ 100 de ore suplimentare pe an, fără remunerare, și să renunțe la unele din zilele de odihnă, un scenariu respins în unanimitate de sindicate.

Grupul Air France/KLM, al doilea transportator aerian european după Lufthansa, a trecut prin mai multe reduceri de costuri și efective în ultimii ani (5.500 de plecări începând din 2012 până la finele lui 2014) care ar trebui să îi permită să revină pe profit în 2015. Însă, compania franco-olandeză este afectată de concurența companiilor low-cost din Europa, dar și de concurența rivalilor din Golful Persic pe distanțele lungi.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close