Antena 3 CNN High Tech NASA: Plasarea de astronauţi pe Marte, o veritabilă provocare tehnologică

NASA: Plasarea de astronauţi pe Marte, o veritabilă provocare tehnologică

NASA: Plasarea de astronauţi pe Marte, o veritabilă provocare tehnologică
Sursa foto: Foto: nasa.gov
de S.T.    |    08 Mai 2013   •   18:59

Experţii de la NASA sunt de părere că intrarea în atmosfera marţiană şi plasarea astronauţilor în condiţii de siguranţă pe suprafaţa acestei planete reprezintă o veritabilă provocare tehnologică.
  
Specialiştii de la NASA susţin că această fază a zborului spre Marte va fi cea mai dificilă etapă a viitoarelor misiuni spaţiale către planeta roşie, care vor avea la bord echipaje umane, informează AFP.
  
Luni, directorul NASA, Charles Bolden, a spus că Statele Unite îşi păstrează hotărârea, în ciuda dificultăţilor bugetare, de a trimite astronauţi pe Marte în viitorii 20 de ani, mobilizându-şi toate resursele din domeniul explorării spaţiale pentru atingerea acestui scop.

O româncă ar putea face parte din echipa de astronauţi care va coloniza planeta Marte
  
Pentru o astfel de misiune, trebuie transportat pe Marte, printre altele, un sistem de asigurare a vieţii, un modul de locuit şi un motor care va permite echipajului să plece de pe această planetă pentru a ajunge la bordul vehiculului spaţial rămas pe orbită.
  
"Tehnologiile la care vom recurge pentru a plasa o astfel de încărcătură pe Marte vor fi fără îndoială foarte diferite de sistemele utilizate pentru roboţii trimişi deja acolo şi care sunt considerabil mai mici", a afirmat acelaşi cercetător.
  
Cu excepţia roverului Curiosity, cele şase dispozitive americane plasate cu succes pe suprafaţa marţiană începând din anul 1974 sunt suficient de uşoare pentru a frâna coborârea lor cu o paraşută şi pentru a amortiza contactul cu solul cu ajutorul unor baloane.
 
"Nu vom putea folosi o paraşută, care ar trebui să fie enormă şi deloc eficientă la acea altitudine şi acea viteză. Trebuie să dezvoltăm tehnologii noi pentru motoare cu propulsie inversată pentru a trece de la o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului la o viteză subsonică, pregătind coborârea pe Marte, într-un interval de timp foarte scurt. Aceasta este o provocare cu care nu ne-am confruntat niciodată şi pentru care nu avem deocamdată o soluţie specifică", a explicat Robert Braun.
  
NASA va avea nevoie de un sistem de lansare de pe Terra capabil să transporte o greutate de 130 de tone pentru o misiune marţiană cu echipaj la bord.

×
Subiecte în articol: NASA Marte tehnologie parasuta
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close