Antena 3 CNN Life Știinţă NASA va trimite un submarin pe Titan pentru a explora oceanele de hidrocarburi

NASA va trimite un submarin pe Titan pentru a explora oceanele de hidrocarburi

NASA va trimite un submarin pe Titan pentru a explora oceanele de hidrocarburi
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Feb 2015   •   17:40

NASA intenţionează să trimită un submarin în spaţiu, în jurul anului 2040. Misiunea submarinului va fi de a explora oceanele de hidrocarburi de pe Titan, cel mai mare dintre sateliţii naturali ai planetei Saturn, relatează Daily Mail.

Satelitul Titan este unic în Sistemul Solar prin faptul că este singurul corp ceresc în afară de Terra care are lacuri şi oceane lichide pe suprafaţa sa. Totuşi, mările şi oceanele de pe Titan sunt alcătuite din hidrocarburi lichide.Astrofizicienii de la NASA vor să afle ce se află sub suprafaţa acestora.

Astfel, ei doresc să trimită un submarin care să exploreze cea mai mare mare din emisfera nordică a lui Titan, denumită Kraken Mare.

Având o suprafaţă de 400.000 de kilometri pătraţi şi o adâncime de circa 300 de metri, Kraken Mare este comparabilă ca mărime cu Marile Lacuri din America de Nord.

Submarinul pe care îl va construi NASA va cântări aproximativ o tonă şi va folosi un sistem convenţional de propulsie electrică într-o misiune de explorare care va dura 90 de zile.

NASA spune că intenţionează să trimită acest submarin spre Titan cu ajutorul unei nave spaţiale al cărei design va semăna foarte mult cu cel al vehiculului orbital Boeing X-37.

Atmosfera de pe Titan este în mare parte alcătuită din azot şi metan, presiunea atmosferică este de 1,5 ori mai mare decât cea de pe Terra, iar temperatura medie este de -179 °C.

Submarinul va fi alimentat de un generator radiotermic din clasa Stirling care va propulsa vehiculul şi va produce căldură, împiedicând îngheţarea acestuia.

"Submarinul va observa - şi, poate, se va folosi în cele din urmă - de curenţii de flux, care respectă un anumit ciclu în fiecare zi de pe Titan, ce echivalează cu 16 zile terestre", au explicat inginerii de la NASA.

Savanţii estimează că submarinul va călători cu o viteză de un metru pe secundă.






 

 

 

×
Subiecte în articol: NASA titan
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close