Antena 3 CNN Life Știinţă Veninul de păianjen, folosit în crearea unei noi clase de analgezice

Veninul de păianjen, folosit în crearea unei noi clase de analgezice

Veninul de păianjen, folosit în crearea unei noi clase de analgezice
Sursa foto: Foto: spirit-animals.com
05 Mar 2015   •   10:28

O nouă clasă de analgezice ar putea fi lansată în viitorul apropiat. Oamenii de ştiinţă au identificat în compoziţia chimică a veninului de păianjen şapte compuşi ce blochează o etapă esenţială în capacitatea organismului uman de a transmite spre creier semnale asociate cu senzaţia de durere, informează Reuters.

Studiul a fost realizat prin analizarea a 206 specii de păianjeni.

"Un compus care este capabil să blocheze canalele Nav1.7 (ale durerii) prezintă un interes deosebit", a declarat Glenn King, profesor la Universitatea Queensland din Australia, coordonatorul studiului.

Studii anterioare au descoperit o rezistenţă deosebită la durere în rândul persoanelor lipsite de canalele Nav1.7, graţie unei mutaţii genetice naturale, aşadar blocarea acelei căi de transmitere a durerii ar avea potenţialul de a elimina această senzaţie şi în cazul persoanelor înzestrate cu canale senzoriale obişnuite.

O persoană din cinci suferă pe plan mondial de dureri cronice, iar tratamentele actuale eşuează adeseori în obiectivul lor de a oferi pacienţilor un efect calmant pe termen lung.

Durerile cronice generează cheltuieli medicale estimate la 600 de milioane de dolari doar în Statele Unite ale Americii.

Studiul a fost publicat în British Journal of Pharmacology.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close