Antena 3 CNN Politică Boc: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor

Boc: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor

Boc: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    12 Dec 2011   •   12:12

Guvernul a decis, în şedinţa de luni, demararea procedurii de asumare a răspunderii guvernamentale pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare din 2012 şi proiectul de lege referitor la promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a anunţat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului.

"Legea privind comasarea alegerilor este cel de-al doilea proiect adoptat astăzi, după cel cu promovarea judecătorilor de la ICCJ. Această lege privind comasarea alegerilor este un proiect cu caracter tehnic. În 2012, alegerile parlamentare şi locale vor fi comasate", a declarat, luni, premierul Emil Boc.

Totodată, premierul a ţinut să precizeze că procesul de comasare a alegerilor înseamnă economii bugetare de cel puţin 20 milioane euro într-un an 2012 dificil din punct de vedere economic.

"În plus, participarea la alegeri este mai bună în cazul comasării", a adăugat Boc.

El a arătat totodată că proiectul adoptat de Guvern este unul tehnic, care nu rezolvă problema revizuirii Constituţiei, pentru o astfel de modificare şi inclusiv pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de aleşi fiind nevoie şi de sprijinul opoziţiei. În plus, premierul a precizat că nu se teme de o eventuală moţiune de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului.

Anunţul făcut de prim-ministrul României a venit după ce, iniţial, liderii coaliţiei de guvernare au decis, luni, ca Guvernul să înceapă să-şi angajeze răspunderea pe legile privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale în anul 2012, precum şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), potrivit unor surse politice citate de Agerpres.

Aceleaşi surse susţin că liderii politici au propus ca premierul Emil Boc să meargă joi la Parlament pentru angajarea răspunderii, însă decizia va fi luată de Birourile Permanente legislative.

Astfel, până miercuri parlamentarii vor putea depune amendamente, iar Guvernul le va analiza şi va decide dacă le va include în proiectele finale, în şedinţa de miercuri a Executivului, iar joi premierul îşi va angaja răspunderea pe cele două texte, a precizat deputatul minorităţilor naţionale, Ovidiu Ganţ.

Data la care vor fi organizate alegerile va fi stabilită prin hotărâre de guvern.

În ceea ce priveşte promovarea judecătorilor la ICCJ, premierul Emil Boc a spus că acest procedeu urmează să se facă numai prin concurs. Acesta va avea patru probe, iar comisiile de concurs vor avea un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, propus chiar de această instituţie.

Potrivit lui Boc, punctajul maxim ce poate fi obţinut la acest concurs este de 100 de puncte, iar cel minim de 80 de puncte.

"Punctajul minim de 80 de puncte este necesar pentru a fi admis mai departe, ca să poţi să participi la cea de-a treia probă a concursului, cea scrisă", a explicat prim-ministrul Emil Boc.

În octombrie, Senatul, în calitate de Cameră decizională, a respins, un proiect de lege iniţiat de Guvern, prin care se propunea modificarea modului de promovare în funcţia de judecător la ICCJ, astfel încât accesul la această calitate să fie permis numai celor cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 15 ani.

Proiectul mai prevedea ca promovarea la ICCJ să se facă dintre judecătorii şi procurorii care au îndeplinit efectiv, cel puţin cinci ani, funcţia de judecător la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe lângă ICCJ în ultimii zece ani ca judecător sau procuror, au obţinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar, s-au remarcat în activitatea profesională.

În prezent, vechimea minimă necesară pentru cei care doreau să promoveze la ICCJ este de 12 ani.

O altă modificare pe care o propunea Executivul era ca judecătorii care voiau să acceadă la ICCJ să dea un concurs care să constea într-un examen scris.

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că legile privind reforma sănătăţii, asistenţa socială şi numirile de judecători la ÎCCJ vor fi adoptate prin asumarea răspunderii, pentru că s-a dovedit că nu pot fi trecute prin Parlament.

 




×
Subiecte în articol: Emil Boc coalitie ICCJ
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close