Antena 3 CNN Politică Daniel Constantin: Nu am putut avansa cu ancheta privind frauda în etichetare, dar nu cred că s-a produs la noi

Daniel Constantin: Nu am putut avansa cu ancheta privind frauda în etichetare, dar nu cred că s-a produs la noi

Daniel Constantin: Nu am putut avansa cu ancheta privind frauda în etichetare, dar nu cred că s-a produs la noi
Sursa foto: Foto: Agerpres
03 Mar 2013   •   18:10

Autorităţile române nu au primit toate datele de la oficialii eleni privind etichetarea greşită a unor produse de carne din România, astfel că nu au putut avansa în anchetă, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, adăugând însă că nu crede că  frauda a fost comisă în România.
   
"Am impresia că s-a rămas cu imaginea publică că în România acea societate ar fi făcut frauda respectivă, că ar fi schimbat eticheta. Vreau să spun că de la momentul anunţului public, am făcut eforturi, am transmis scrisori omologului meu din Grecia, dar nu s-au primi toate datele şi, ca atare, nu am putut avansa foarte tare în această anchetă, dar din ce am văzut nu cred că există posibilitatea ca frauda să se fi produs în România. Se pare că sunt două societăţi din Grecia şi una din Bulgaria, există situaţii în care o parte din produsele din România au mers în Grecia, altele, în Bulgaria şi se pare că este acelaşi proprietar", a spus Constantin.
   
El a arătat că trebuie intensificate şi acţiunile diplomatice pentru ca autorităţile de la Bucureşti să se asigure că nu în România s-a produs o astfel de fraudă, asigurând însă că, dacă frauda s-a produs în România, va fi dat "un exemplu puternic" care să descurajeze toate acţiunile de acest gen.
   
Ministrul Agriculturii a convocat, duminică la Palatul Victoria o şedinţă cu oficialii instituţiilor cu atribuţii în gestionarea crizei generate de etichetarea greşită a cărnii de vită.
   
Autoritatea pentru alimentaţie publică din Grecia (Efet) a anunţat miercuri că a descoperit "ADN de carne de cal în mostre" prelevate din pachete de carne congelată importate din România sub eticheta "vită".
   
"Două mostre pozitive au fost descoperite din totalul de 26 de analize efectuate până acum", a comunicat Efet.
   
Cele două mostre provin din 1.064 de kilograme de carne congelată etichetată drept "vită" şi care ar fi fost importată din România.
   
Joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că firma bănuită că ar fi exportat carne de cal etichetată ca fiind de vită în Grecia este o unitate mare de producţie din sudul României, în prezent verificată, iar analizele vor fi gata în câteva zile, fiind de altfel controlate toate unităţile de sacrificare şi depozitele din România.
   
El a spus că autorităţile române vor analiza imediat ce vor avea la dispoziţie lotul la care fac referire serviciile alimentare elene.
   
Controlul efectuat de medicii veterinari se desfăşoară la toate unităţile de sacrificare şi depozitele din România..

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close