Antena 3 CNN Politică Eugen Nicolăescu: Ministerul Sănătăţii a rămas cu foarte puţine pârghii de control în urma descentralizării

Eugen Nicolăescu: Ministerul Sănătăţii a rămas cu foarte puţine pârghii de control în urma descentralizării

Eugen Nicolăescu: Ministerul Sănătăţii a rămas cu foarte puţine pârghii de control în urma descentralizării
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Apr 2013   •   10:17

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat într-o emisiune televizată, că Ministerul Sănătăţii a rămas cu foarte puţine pârghii de control, în urma descentralizării, şi cu multe atribuţii şi instrumente "amputate", precizând că legislaţia trebuie modificată, conform Mediafax.
   
Nicolăescu a vorbit în emisiune, printre altele, despre priorităţile sale ca ministru al Sănătăţii, subliniind că prima şi cea mai importantă pentru anii viitori ar fi schimbarea finanţării.
   
"Dacă nu vom reuşi să aducem bani mai mulţi, să îi controlăm mai bine, atunci probabil că tot ce am face am face degeaba", a spus demnitarul.
   
În opinia lui Nicolăescu, Ministerul Sănătăţii are pârghii de control foarte puţine. El a arătat că din 2009, şi mai departe, în 2010, când s-au făcut "aşa numitele descentralizări", adică transferul de unităţi sanitare către autorităţile locale, au fost transferate, de fapt, proprietatea şi managementul, iar ministerul a rămas "spectator".
   
"Nu neapărat că mă nemulţumeşte. E o constatare, pe de o parte, şi pe de altă parte, sigur că trebuie să lucrăm pe actele normative, ca să îi dăm ministerului cele trei competenţe importante pe care le are, până la urmă, orice minister din lumea asta: să facă legislaţie, să facă politici publice şi să controleze modul în care ele se aplică. Noi am rămas mai mult cu responsabilitatea, din păcate. Dacă vă uitaţi, când apare ceva, undeva în ţara asta, Ministerul Sănătăţii şi ministrul sunt vinovaţi, deşi nu au nicio treabă", a explicat ministrul.
   
Eugen Nicolăescu a mai declarat că, în aceste condiţii, este clar că trebuie făcute modificări în legislaţie. "Eu nu spun să centralizezi, eu spun să poţi să-ţi realizezi atribuţiile pe care le ai. Astăzi, ministerul este cu foarte multe atribuţii, dar cu instrumente amputate", a spus demnitarul.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close