Antena 3 CNN Politică Explicațiile lui Vasile Blaga pentru schimbarea prefecților, în preajma alegerilor din 2009

Explicațiile lui Vasile Blaga pentru schimbarea prefecților, în preajma alegerilor din 2009

Explicațiile lui Vasile Blaga pentru schimbarea prefecților, în preajma alegerilor din 2009
Sursa foto: Foto: Agerpres
30 Mai 2017   •   16:03

Schimbarea prefecţilor în preajma alegerilor din 2009 a respectat întru totul prevederile legale, a susţinut marţi fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, în faţa parlamentarilor Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din acel an. 

"A fost un program PHARE 2005 - 2006, prin care s-a încercat depolitizarea acestei funcţii. Şi atunci titular de proiect era Franţa. Şi atunci s-a constituit Corpul înalţilor funcţionari publici, constituit din toţi prefecţii, toţi subprefecţii, toţi secretarii generali ai ministerelor şi autorităţilor publice, ale agenţiilor. Numai că, imediat după ce PD-ul de atunci a fost scos de la guvernare, toţi prefecţii au fost înlocuiţi imediat. Deci nu s-a mai ţinut cont de lege. (...) A venit guvernul PDL - PSD, au schimbat toţi prefecţii, nu eram eu la Interne atunci, după care a ieşit PSD-ul de la guvernare, s-au schimbat toţi prefecţii, bineînţeles respectându-se întru totul prevederile legale. Au fost destui care au contestat în instanţă această decizie - niciunul nu a câştigat", a detaliat Blaga, potrivit Agerpres.

Vasile Blaga a amintit că nu el a fost şef de campanie al fostului candidat la prezidenţiale Traian Băsescu şi că era suspendat din funcţia de ministru de Interne, prin decizia Curţii de Apel, în perioada alegerilor. 

În ceea ce priveşte întâlnirea avută în biroul său de la MAI cu secretarii de stat a doua zi după alegeri - subiect care a fost discutat luni în Comisia parlamentară de anchetă -, Blaga a arătat că doar le-a mulţumit acestora două minute. "Evident, am băut o cafea şi cu cei doi miniştri, cu Videanu şi cu Radu Berceanu, era dreptul meu să îi invit la minister să servim o cafea, fără nicio problemă din acest punct de vedere. Eram colegi de Cabinet. Dar nu a existat nicio încălcare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti", a precizat Blaga. 

Potrivit acestuia, la alegerile prezidenţiale din 2009 a existat cel mai mare număr de secţii din ultimii ani - în jur de 28.000. Tot atunci au fost şi 3.000 de secţii suplimentare.

×
Subiecte în articol: vasile blaga ministrul de Interne
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close