Antena 3 CNN Politică Guvernul se reuneşte azi, pentru comasarea alegerilor locale şi promovarea judecătorilor

Guvernul se reuneşte azi, pentru comasarea alegerilor locale şi promovarea judecătorilor

Guvernul se reuneşte azi, pentru comasarea alegerilor locale şi promovarea judecătorilor
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    12 Dec 2011   •   09:34

Guvernul se reuneşte luni, în şedinţă specială, pentru a adopta proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare în anul 2012 şi proiectul privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a anunţat Biroul de presă al Executivului, potrivit Agerpres.   

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a ţinut să precizeze că toate cele patru formaţiuni politice ale coaliţiei sunt de acord cu angajarea răspunderii Guvernului pe acest proiect.

El a opinat că, cel mai probabil, alegerile comasate vor avea loc în luna noiembrie, pentru că trebuie să se ţină cont de expirarea mandatului actualilor senatori şi deputaţi, însă Guvernul va decide data prin hotărâre.

În ceea ce priveşte promovarea judecătorilor, preşedintele UDMR a declarat că în coaliţie s-a ajuns vineri la un acord doar pentru promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu şi a procurorilor la Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

În octombrie, Senatul, în calitate de Cameră decizională, a respins, un proiect de lege iniţiat de Guvern, prin care se propunea modificarea modului de promovare în funcţia de judecător la ICCJ, astfel încât accesul la această calitate să fie permis numai celor cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 15 ani.

Proiectul mai prevedea ca promovarea la ICCJ să se facă dintre judecătorii şi procurorii care au îndeplinit efectiv, cel puţin cinci ani, funcţia de judecător la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe lângă ICCJ în ultimii zece ani ca judecător sau procuror, au obţinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar, s-au remarcat în activitatea profesională.

În prezent, vechimea minimă necesară pentru cei care doreau să promoveze la ICCJ este de 12 ani.

×
Subiecte în articol: guvern sedinta proiect de lege adoptare
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close