Antena 3 CNN Politică Mandat de ARESTARE pentru Marko Attila, emis în lipsa fostului deputat

Mandat de ARESTARE pentru Marko Attila, emis în lipsa fostului deputat

Mandat de ARESTARE pentru Marko Attila, emis în lipsa fostului deputat
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    29 Apr 2015   •   17:11
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a decis, miercuri, arestarea preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, a fostului deputat Marko Attila, acuzat de abuz în serivicu în dosarul ANRP. Attila făcea parte din comisia ANRP care a acordat despăgubiri ilegale care au produs un prejudiciu statului român de peste 84 de milioane de euro.
 
Astfel, Instanţa Supremă a admis propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă în lipsă a lui Marko Attila, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relaţii interetnice la data comiterii faptelor.
 
Decizia instanţei de astăzi nu este definitivă şi poate fi contestată.

Marko Attila nu a putut fi audiat, pentru că a părăsit teritoriul României la sfârşitul anului trecut şi a transmis doar demisia sa din Parlamentul României.

Avocatul fostului deputat a spus că nici el nu mai reuşeşte să-l contacteze pe Marko Attila. Prin urmare, dacă Marko Attila va fi găsit, va fi imediat încarcerat.

Pe 1 aprilie, deputatul UDMR Marko Attila şi-a dat demisia din Parlament, înainte ca plenul Camerei Deputaţilor să dezbată cea de a doua cerere privind încuviinţarea reţinerii şi arestării sale preventive. Demisia a fost depusă la Biroul Permanent al Camerei.

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiază de imunitatea parlamentară începând din 3 decembrie 2014, atunci când colegii săi au încuviinţat arestarea preventivă a deputatului UDMR, în dosarul de corupţie al fostului procuror şef al DIICOT, Alina Bica, privind despăgubirea de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Marko Attila a fost trimis în judecată de DNA în 9 aprilie, alături de fostul şef al ANI Horia Georgescu şi de deputatul Theodor Nicolescu, toţi trei fiind acuzaţi că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
 
Deputatul UDMR Marko Attila a plecat în Ungaria în decembrie 2014, după ce colegii săi au votat în favoarea arestării preventive în dosarul ANRP. 
 
Procurorii au suspiciuni că, în 2008, Marko Attila Gabor, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare, supraevaluând bunurile imobile respective cu 75 de milioane de euro, sumă cu care a fost prejudiciat bugetul de stat.

În noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

×
Subiecte în articol: Marko Attila mandat de arestare
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close