Antena 3 CNN Politică Motivarea instanţei: cine spăla banii furaţi de Elena Udrea

Motivarea instanţei: cine spăla banii furaţi de Elena Udrea

Motivarea instanţei: cine spăla banii furaţi de Elena Udrea
01 Mar 2015   •   09:40

 Administratorul moşiei de la Nana era mâna care strângea banii pentru Elena Udrea. Tudor Breazu ar fi fost cel mai apropiat colaborator al Elenei Udrea, responsabil cu spălarea banilor din mită şi cu înavuţirea preferatei lui Traian Băsescu din banii din şpăgi, spun procurorii anticorupţie. Conform DNA, Tudor Breazu a primit în schimb, de la Elena Udrea, o maşină de lux la un preţ derizoriu. Elena Udrea primea şpaga chiar în biroul ei de ministru, de la Ana MariaTopoliceanu. Banii erau întotdeauna cash, iar când nu era de găsit la minister, Udrea primea mita acasă, se arată în motivarea judecătorilor care au trimis-o după gratii.

Elena Udrea îl punea pe Tudor Breazu, mâna sa dreaptă, să piardă urma banilor obţinuţi în mod ilegal. Concluzia este scrisă negru pe alb în motivarea instanţei pentru arestarea fostului ministru.

"n perioada 2010 - 2012 inculpatul a realizat numeroase depuneri de numerar în cuantum total de aproximativ 400.000 lei în conturile bancare proprii. În condiţiile în care provenienţa fondurilor nu poate fi justificată în mod legitim, această împrejurare conturează profilul unei persoane care desfăşoară în mod obişnuit activităţi de spălare de bani", se arată în motivarea instanţei.

Procurorii spun că Breazu a intermediat pentru Elena Udrea tranzacţii imobiliare cu persoane sau firme care aveau relaţii contractuale cu ministerul condus de Udrea. Mai mult, mâna dreaptă a ministrului a primit şi o maşină de lux, la un preţ derizoriu faţa de valoarea reală a acestuia

"În perioada 2009 - 2012, inculpatul a cumpărat mai multe imobile de la persoane fizice sau juridice din subordinea Ministerului Turismului (o vilă în Eforie Sud de la S.C. Carmen Sylva S.A.) sau care aveau relaţii cu această instituţie (teren în Voineasa într-o zonă unde se executa un proiect finanţat prin programul „Schi în România"), iar în 2014 a primit de la Udrea Elena un automobil Porsche Cayenne Turbo în schimbul preţului declarat de 5.000 euro, cu mult mai puţin decât valoarea de piaţă." mai scrie în motivarea instanţei

Toate aceste argumente arată că Breazu a acţionat în această perioadă ca un interpus al Elenei Udrea, spun procurorii, şi că de fapt toate imobilele şi contractele pe care le încheia acesta aparţineau fostului ministru. În faţa instanţei, Breazu nu a recunoscut aceste fapte şi a încercat în permanenţă să o scoată basma curată pe fosta sa şefă.

Pentru a-l face pe Breazu să vorbească, procurorii l-au pus faţă în faţă cu Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii şi bună prietenă cu Elena Udrea. În declaraţii, Breazu a sustinut doar parţial versiunea lui Topoliceanu


Procurorii mai spun că, în perioada 2010 - 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana Maria Topoliceanu ar fi primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea motivare spaga
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close