Antena 3 CNN Politică România va cumpăra cinci avioane-spion fără pilot. Cât costă aparatele

România va cumpăra cinci avioane-spion fără pilot. Cât costă aparatele

România va cumpăra cinci avioane-spion fără pilot. Cât costă aparatele
Sursa foto: Foto: worldundercontrol.com
de M.Z.    |    22 Mai 2012   •   20:38

România se înarmează după reuniunea NATO de la Chicago. Împreună cu alte 12 state, vom cumpăra cinci avioane-spion cu 1,7 miliarde de dolari. Este o afacere bună pentru ţara noastră, care plăteşte mai puţin pentru a folosi o tehnologie de vârf, a explicat şeful statului.

Decizia României de a investi în avioanele-spion alături de aliaţi e încă un semn că ţara noastră joacă un rol important în NATO, spune preşedintele Traian Băsescu.

"La Chicago, ne-am dat practic acordul pentru programul de supraveghere şi recunoaştere AEGIS. Este vorba de o structură militară de cinci avioane fără pilot, care vor fi funcţie de nevoile tuturor celor 13 aflate la dispoziţie pentru culegere de informaţii terestre", a spus şeful statului, pe Aeroportul Otopeni, la sosirea de la summitul NATO de la Chicago.

Cele cinci avioane-spion fără pilot sunt dotate cu senzori radar pentru supraveghere terestră. Potrivit publicaţiei Financial Times, ele costă circa 1,7 miliarde de dolari şi vor fi cumpărate de la compania americană Northrop Grumman.

Înţelegerea semnată la Chicago vine după ani de negocieri. "Decât să-şi cumpere fiecare, mai bine ne unim şi plătim cât utilizăm", a spus Traian Băsescu.

Sistemul de supraveghere cu drone va fi pe deplin funcţional în 2017. Pe termen lung, toţi cei 28 de aliaţi urmează să participe financiar la întreţinerea lui. Preşedintele Traian Băsescu a evitat să spună concret care va fi contribuţia României.

"Statele cu contribuţii mari în efective, trupe în misiuni desfăşurate în Afganistan îşi pot permite anunţarea unor contribuţii mai mici pentru 2015-2017", a precizat şeful statului.

Tot din motive economice, statele membre NATO au decis să îşi pună la un loc resursele.

La summitul de la Chicago s-a vorbit şi despre scutul antirachetă de la Deveselu. Sistemele antirachetă instalate pe teritoriul României vor deveni operaţionale începând cu anul 2015. Abia după această dată, se va discuta integrarea sistemului în scutul antirachetă NATO.





×
Subiecte în articol: summit NATO pret aparate
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close