Antena 3 CNN Politică Tăriceanu nu-şi dă votul pe suspendare

Tăriceanu nu-şi dă votul pe suspendare

Tăriceanu nu-şi dă votul pe suspendare
18 Apr 2007   •   07:36

Conducerea PNL a convocat senatorii şi deputaţii liberali în şedinţă pentru a stabili poziţia partidului în privinţa votului de suspendare din funcţie a şefului statului. Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că le-a recomandat tuturor parlamentarilor liberali să voteze conform propriilor lor opţiuni.

România are alte obiective majore în acest moment, esenţiale fiind retragerea militarilor români din Irak şi reprezentarea corespunzătoare la nivel European. În acest context, Tăriceanu a precizat că joi va fi prezent în sală în momentul votului, însă nu va vota. ?Nu pot să plec de la resentimente şi trebuie să mă comport în această conjunctură ca prim-ministrul unei ţări faţă de care am o responsabilitate foarte mare?, a încheiat Tăriceanu scurta intervenţie. Tăriceanu: joi voi fi prezent în sală în momentul votului, însă nu voi vota - {a}tariceanu_18apr{/a}

Conducerile Camerelor au convocat şedinţa în care va fi discutată propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, pentru joi, la ora 9 dimineaţa. Şedinţa va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalui Bogdabn Olteanu. Partidele vor avea la dispoziţie aproape două ore pentru a-şi expune punctele de vedere. Votul pentru suspendare va fi secret cu bile. La şedinţă va fi invitat şi şeful statului, aşa cere regulamentul, dar nu se ştie dacă el merge în plen sau nu. Cert este că şi-a amânat o vizită în Macedonia ca să fie în ţară.

Văcăroiu este gata să fie preşedinte
Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, este pregătit să asigure interimatul dacă preşedintele Traian Băsescu va fi suspendat din funcţie. "Dacă domnul preşedinte Traian Băsescu îşi menţine decizia de a-şi da demisia este cu totul altceva. Deci este vorba de trei luni, trei luni şi jumătate, chiar patru ţinând seama de două tururi, de toată bucătăria pe care o cunoaşteţi, şi atunci va trebui schimbată garnitura de la Cotroceni, pentru că efectiv nu mai avem preşedinte. E cu totul altă situaţie", a afirmat preşedintele Senatului. Totuşi nu va schimba şi biroul de lucru. Văcăroiu a precizat că se va muta în biroul prezidenţial doar dacă Traian Băsescu va demisiona, aşa cum a afirmat, imediat după suspendare.

"Să fiţi convinşi că am experienţa necesară pentru a gestiona problemele curente legate de instituţia prezidenţială. Dar, deocamdată, după cum observaţi, sunt sănătos. Am o problemă foarte mare pentru că eu întotdeauna miercuri şi joi am tenis şi nu ştiu dacă mai am timp", a precizat şeful Senatului.

Văcăroiu a mai precizat că Traian Băsescu nu va fi suspendat joi, chiar dacă se aprobă hotărârea de suspendare. Aceasta va fi trimisă Curţii Constituţionale, care trebuie să constate dacă au fost îndeplinite toate procedurile legale. Curtea va trimite la rândul ei către Parlament constatarea, după care hotărârea Parlamentului de suspendare va fi publicată în Monitorul Oficial.

Calculul voturilor pentru suspendare
Tabăra pro-suspendare ar mai avea nevoie de minimum opt voturi. Pentru ca preşedintele Traian Băsescu să fie suspendat din funcţie este nevoie de minimum 235 de voturi. Partidele care au anunţat oficial că vor vota pentru suspendare, adică PSD, PRM şi PC au împreună 227 de parlamentari. Voturile necesare pentru suspendarea şefului statului ar putea veni de la UDMR, care a anunţat că îşi lasă parlamentarii să voteze fiecare cum vrea. Sau din tabăra liberalilor. PNL va lua o decizie miercuri, după ce marţi au programat, amânat şi apoi reprogramat şedinţa.

Distribuţia voturilor:
PSD - 150 de parlamentari
PNL - 73 de parlamentari
PD - 72 de parlamentari
PRM - 47 de parlamentari
UDMR - 32 de parlamentari
PC - 30 de parlamentari
Minorităţi - 18 deputaţi
Independenţi - 43 parlamentari

Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close