Antena 3 CNN Actualitate 100 de Minute. Capii Serviciilor, la mâna noului preşedinte

100 de Minute. Capii Serviciilor, la mâna noului preşedinte

100 de Minute. Capii Serviciilor, la mâna noului preşedinte
06 Oct 2014   •   17:56
Una dintre cele mai importante decizii pe care le va lua noul preşedinte va fi numirea directorilor SRI şi SIE. Asta pentru că George Maior şi-a anunţat demisia după alegeri, iar Teodor Meleşcanu a renunţat deja la funcţie pentru a candida la prezidenţiale.

În timp ce Călin Popescu Tăriceanu s-ar orienta către o persoană care ar fi pe placul tuturor forţelor politice, Iohannis se uită chiar şi printre colegii de partid.

Pe mine mă preocupă foarte mult dorinţa şefilor serviciilor de a fi personaje foarte publice şi foarte vizibile. În epoca modernă, există o anumită transparenţă care nu era specifică acum 50, 100 de ani. În Marea Britanie sau Israel, şeful serviciilor nu apare frecvent în public. Uneori nu se ştie, cum e cazul Israelului. Aş prefera, la nivelul serviciilor secrete, să existe o alegere care să dureze, care să dea stabilitate şi credibilitate acestor servicii în aşa fel încât ele să nu fie bănuite de partizanat sau influenţe politice. Pentru acest lucru, persoanele desemnate în aceste funcţii trebuie să întrunească un oarecare consens la nivelul partidelor politice”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Sigur că avem în ACL, dar şi în general, oameni bine pregătiţi. Nu este obligatoriu să fie nominalizaţi de ACL. Important este să respectăm ceea ce cred că este important pentru serviciile acestea: să avem civili la conducerea lor. În rest, nominalizările vor fi făcute atunci când va fi cazul. (…) Lăsaţi-mă prima dată să câştig preşedinţia şi pe urmă discutăm şi aceste lucruri”, a spus Klaus Iohannis.

Informaţiile au fost prezentate şi comentate în emisiunea 100 de Minute de la Antena 3.

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close