Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: Guvernul a acordat atribuţii sporite Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne

100 de minute: Guvernul a acordat atribuţii sporite Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne

100 de minute: Guvernul a acordat atribuţii sporite Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne
de M.T.    |    15 Oct 2013   •   17:44

Printr-o ordonanţă de urgenţă, care a trecut deja de Camera Deputaţilor şi ajunge, miercuri, în Senat, Guvernul acordă atribuţii sporite Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne.

Până în prezent, DGA se ocupa de descoperirea şi cercetarea corupţiei în rândul oamenilor din interiorul Ministerului de Interne. În urma ordonanţei de urgenţă a Guvernului Ponta, lucrătorii din acest departament vor beneficia de puteri sporite şi se vor transforma într-un fel de poliţişti judiciari.

Ei vor putea desfăşura atât acţiuni de prevenire şi descoperire a faptelor de corupţie, cât şi de cercetare penală a tuturor celor care fac obiectul legii 70/2000, adică legea în baza căreia funcţionează DNA.

Practic DGA, la fel ca şi DNA, va putea să-i ancheteze pe toţi funcţionarii publici, dar şi pe cei care ocupă posturi de conducere în statul român, fie că vorbim de primării, de Parlament sau de Guvern, dar îi pot cerceta şi pe liderii de sindicat sau pe membrii unei organizaţii patronale.

Oficial, această ordonanţă de urgenţă era necesară pentru raportul MCV.

Într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii "100 de minute" de la Antena 3, senatorul PSD Toni Greblă a explicat motivele pentru care Guvernul a luat această decizie.

„Era nevoie de această ordonanţă din mai multe motive. În primul rând, este un angajament al nostru pe MCV. În al doilea rând, atribuţiile DGA au fost substanţial diminuate ca urmare a partajării Ministerului Administraţiei şi Internelor, ei rămânând practic doar cu activitate în ceea ce priveşte funcţionarii angajaţi în Ministerul de Interne. În al treilea rând, până la această propunere, ei nu aveau atribuţii de poliţie judiciară, astfel încât procurorul de caz era obligat să lucreze cu structurile poliţiei judiciare din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie. În felul acesta, credem că vor fi soluţionate mai rapid cauzele de corupţie şi cele conexe acestora. Dar, în acelaşi timp, nu trebuie să uităm că principalul scop pentru care a fost înfiinţată această instituţie este prevenirea comiterii de infracţiuni”, a spus Greblă.


×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close