Antena 3 CNN Actualitate 25 de ani de ping-pong cu dosarele Revolutiei, intre unitati ale Parchetului General. Aceste dosare ar putea fi retrimise curand la sectia civila!

25 de ani de ping-pong cu dosarele Revolutiei, intre unitati ale Parchetului General. Aceste dosare ar putea fi retrimise curand la sectia civila!

25 de ani de ping-pong cu dosarele Revolutiei, intre unitati ale Parchetului General. Aceste dosare ar putea fi retrimise curand la sectia civila!
18 Dec 2014   •   14:36

Dosarele Revolutiei, cuprinse azi intr-un imens dosar cu 1570 de volume, sub numarul 97/P/1990 sunt inca in faza de cercetare, dupa 25 de ani de la evenimentele sangeroase din decembrie 1989. La inceputul anului 2014, ele au fost predate Sectiei Parchetelor Militare, de către Secţia de urmărire penală, ca urmare a modificării competentei pe astfel de cauze. Dosarele stătuseră la Secţia Civilă din 2007, in urma unei decizii CEDO, care stabilise ca in astfel de cauze in care exista civili, competenta apartine parchetelor si instantelor civile. Recent, insa, in urma intrevederii cu conducerea Asociatiei "21 decembrie 1989", Avocatul Poporului a sesizat Curtea constitutionala in legatura cu acest subiect, urmand ca CCR sa decida daca este constitutional ca aceste cauze in care  se afla civili sa fie anchetate din nou de procurorii militari. Astfel, este posibil ca aceste dosare sa se reintoarca la Sectia de urmarire penala si criminalistica, unde fusesera trimise, dupa modificarea legi, in 2011. Dosarele Revolutiei, conexate in interiorul dosarului 97/P/1990 privesc faptele comise după data de 22 decembrie 1989 în municipiul Bucureşti, cât şi fapte comise în alte localităţi din ţară, înainte şi după data de 22 decembrie 1989.

Antena 3 prezinta stadiul actual al acestor cauze in baza informatiilor transmise de Parchetul General, in 17.12.2014, la o solicitare ce are la baza Legea 544/2001:
  Crearea dosarului 11/P/2014, o extindere a cercetarilor din "dosarul-mama" 

"La nivelul Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat, la data de 27 februarie 2014, dosarul nr. 11/P/2014 care are ca obiect fapte comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989, fapte care au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri.

Dosarul nr. 11/P/2014 nu vizează toate victimele evenimentelor din decembrie 1989, ci se referă doar la victimele rezultate în împrejurările care au făcut, iniţial, obiectul dosarului nr. 97/P/1990, şi la victimele rezultate în împrejurările care au făcut obiectul dosarelor conexate, ulterior, la acest din urmă dosar.

În acest sens menţionăm că dosarul nr. 97/P/1990 a vizat, iniţial, doar o parte din aspectele evenimentelor din data de 21 decembrie 1989 din municipiul Bucureşti, respectiv:

-            identificarea persoanelor din cadrul Ministerului de Interne care au ajutat la capturarea, lovirea şi lipsirea de libertate a manifestanţilor;

-           identificarea persoanelor care, prin folosirea armelor de foc şi a altor mijloace violente au produs moartea a 48 persoane şi rănirea altor 150 de persoane;

-             stabilirea modului în care s-au derulat evenimentele la sediile organelor de miliţie, din mun. Bucureşti, unde au fost duşi manifestanţi şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate pentru eventualele fapte comise împotriva acestora.

Ulterior, după infirmarea rezoluţiei nr. 97/P/1990 din data de 20 septembrie 1995, ca urmarea a admiterii plângerii Asociaţiei 21 Decembrie 1989, începând cu luna decembrie 2004 obiectul dosarului nr. 97/P/1990 a fost extins atât cu privire faptele comise după data de 22 decembrie 1989 în municipiul Bucureşti, cât şi cu privire la unele fapte comise în alte localităţi din ţară, înainte şi după data de 22 decembrie 1989. Extinderea cercetărilor s-a făcut, în principal, prin infirmarea unor soluţii de netrimitere în judecată dispuse de parchetele militare în legătură cu evenimentele din decembrie 1989 şi victimele acestora, şi reunirea acestor dosare la dosarul nr. 97/P/1990".

 

In urma unei decizii a CCR din 2007, dosarele Revolutiei au fost declinate de Parchetele Militare la Sectia de urmarire penala a PICCJ

 

Conform Parchetului Inaltei Curti, "după publicarea în Monitorul Oficial nr. 474 din 16 iulie 2007 a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 610/2007 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. III alin. 2 şi 3 din Legea nr. 356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi, competenţa de soluţionare a cauzei nu a mai revenit parchetelor militare, fapt care a determinat, la data de 15 ianuarie 2008, disjungerea cauzei în ceea ce priveşte faptele comise, în contextul evenimentelor din decembrie 1989, de către numiţii Brateş Teodor, Ionescu Victor, George Popescu, Petre Popescu, Preda Ion, Ion Iliescu, Măgureanu Virgil, Brucan Silviu. Bârlădeanu Alexandru, Toma Nicolae, Coman Ion, Radu Ion, Tudor Postelnicu, Gelu Voican Voiculescu, Miu Dobrescu şi Igreţ Viorel şi declinarea competenţei în favoarea Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ulterior, la data de 18 aprilie 2011, în raport de dispoziţiilor art. 34 lit. a şi art. 35 alin. 2 C.pr.pen., s-a dispus declinarea întregii cauze în favoarea Secţiei de urmărire penală şi criminalistică".

 

Intoarcerea dosarelor, dupa sapte ani, la Sectia Parchetelor Militare

 

In raspunsul la solicitarea Antenei 3, PICCJ 3 explica stadiul actual al dosarelor Revolutiei:

"Urmare intrării în vigoare a noilor coduri în materie penală, la data de 11 februarie 2014 Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei, dosarul fiind înregistrat în cadrul Secţiei parchetelor militare sub nr. 11/P/2014, la data de 27 februarie 2014.

Având în vedere vechimea şi complexitatea cauzei, interesul legitim al societăţii civile pentru aflarea adevărului cu privire la evenimentele din decembrie 1989, hotărârea pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în Cauza Asociaţia "21 Decembrie" şi alţii vs. România (petiţiile numărul 33810/02, 18817/08), precum şi faptul că acest dosar face obiectul supravegherii Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei, soluţionarea cu celeritate a dosarului nr. 11/P/2014 se află în atenţia conducerii Ministerului Public, activităţile desfăşurate fiind coordonate de către adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

După înregistrarea dosarului nr. 11/P/2014 în cadrul Secţiei Parchetelor Militare au fost efectuate următoarele activităţi:

-      a fost solicitată situaţia dosarelor în care procurorii militari din cadrul parchetelor militare au dispus trimiterea în judecată pentru infracţiuni comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989;

-    a fost solicitat Raportul Comisiei Senatoriale privind acţiunile desfăşurate în revoluţia din decembrie;

-      au fost solicitate hotărârile de condamnare privind infracţiuni comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989;

- au fost comunicate Direcţiei Agent Guvernamental din cadrul Ministerului Afacerilor Externe datele solicitate în legătură cu cererile înregistrate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului.

De asemenea, s-a procedat la studierea întregului material de cercetare, constituit în 1570 volume, la sistematizarea acestuia şi a datelor rezultate, urmând ca în raport de elementele probatorii aflate la dosar, de încadrarea juridică a faptelor şi de dispoziţiile procedurale aplicabile să fie luate măsuri pentru soluţionarea cu celeritate a cauzei.

În acest sens a fost întocmit un material în care este prezentată situaţia fiecărei victime, evenimentele fiind analizate în cadrul a două perioade distincte (până la data de 22 decembrie 1989, respectiv după data de 22 decembrie 1989), în raport de particularităţile care au determinat sau influenţat evoluţia acestora".

 scris de Adina Anghelescu-STANCU

×
Subiecte în articol: revolutie 1989
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close