Antena 3 CNN Actualitate 8 milioane de români trăiesc într-o zonă seismică puternică, care poate atinge magnitudinea 7 pe scara Richter

8 milioane de români trăiesc într-o zonă seismică puternică, care poate atinge magnitudinea 7 pe scara Richter

8 milioane de români trăiesc într-o zonă seismică puternică, care poate atinge magnitudinea 7 pe scara Richter
30 Sep 2012   •   18:15

Circa opt milioane de români, adică 41% din populaţia ţării, locuiesc în zona seismică cu magnitudini care pot atinge până la 7 grade pe scara Richter (intensitate VII pe scara Medvedev-Sponheuer-Karnik ), conform datelor furnizate duminică de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, informează Agerpres.

Totodată, conform datelor IGSU, predispuşi la fenomene extreme (naturale sau provocate de om), care prezintă importanţă ca risc, sunt şi:

- 7% dintre locuitorii ţării (circa 1,5 milioane persoane), care se află în zona cu potenţial ridicat de producere a alunecărilor de teren sau afectată de alunecări primare/reactivate;

- 17% (circa trei milioane persoane) sunt dispuşi în zona cu potenţial mediu/scăzut de producere a lunecărilor de teren,

- 21% (circa patru milioane persoane) sunt afectaţi de inundaţii datorate revărsărilor unui curs de apă, scurgerilor de torenţi sau locuiesc în zone unde cantitatea maximă de precipitaţii înregistrată în ultimii 100 de ani depăşeşte 100 mm/24 ore.

 - 13% din populaţia României (circa două milioane persoane) locuieşte în zona de influenţă a unui  incendiu de pădure,

- 25% (circa cinci milioane persoane) locuieşte în interiorul zonelor de planificare la urgenţă chimică,

- 1% (circa 200.000 persoane) în interiorul celor de planificare la urgenţă nucleară

- 24% (circa cinci milioane persoane) este dependentă de un sistem centralizat de utilităţi publice.

Anul trecut, IGSU a înregistrat 228.661 acţiuni de intervenţie ca răspuns la solicitările cetăţenilor, adică, în medie, au avut loc 626 intervenţii pe zi pentru cele 43 de centre operaţionale ale IGSU, în creştere cu 23% faţă de 2010.
   
Din totalul intervenţiilor de anul trecut, 79% au fost în urma unor solicitări de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare, 7% dintre intervenţii au fost la incendii, 7% la arderi necontrolate, 2% la acţiuni pentru protecţia comunităţilor, 2% intervenţii pentru asistenţă persoane şi 3% alte situaţii de urgenţă.
   
Serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare au intervenit, în medie, la 493 cazuri pe zi, fiind asistaţi 166.628 adulţi şi 16.612 copii.
   
Pe timpul celor 228.661 acţiuni de intervenţie au fost salvate 5.082 persoane, dintre care 2.986 adulţi şi 2.096 copii, şi protejate bunuri în valoare de peste trei miliarde lei. De asemenea, au fost salvate 10.179 animale şi 4.022 păsări.
   
Petrom şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă au prezentat duminică echipamentele achiziţionate în urma contribuţiei de 1,2 milioane euro alocate în februarie 2012 de compania petrolieră.
   
Noile echipamente constau în cinci autospeciale de intervenţie şenilate, vehicule speciale de intervenţie pe apă, uscat şi terenuri accidentate sau cu accesibilitate redusă, 10 corturi gonflabile, cu o capacitate totală de 100 de persoane, pentru personalul specializat şi victimele diferitelor dezastre, două bucătării mobile, destinate preparării hranei pentru personalul care desfăşoară misiuni de salvare în zone afectate de dezastre, 400 de seturi echipament de protecţie pompieri, echipamente pentru descarcerare în caz de cutremur (în premieră în România ) şi echipament de deszăpezire de tip freză pentru drezine CFR.

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close