Antena 3 CNN Actualitate Asociaţia Română pentru Alpinism: Tabăra de bază a alpiniştilor de pe Everest a fost sever afectată

Asociaţia Română pentru Alpinism: Tabăra de bază a alpiniştilor de pe Everest a fost sever afectată

Asociaţia Română pentru Alpinism: Tabăra de bază a alpiniştilor de pe Everest a fost sever afectată
Sursa foto: Foto: intothinair9a.weebly.com
25 Apr 2015   •   16:52

Tabăra de bază a alpiniştilor de pe faţa sudică a Everestului a fost sever afectată în urma celor două cutremure puternice, cu magnitudini de 7,9 şi, respectiv, 6,7 grade, care s-au produs în dimineaţa zilei de sâmbătă, în munţii Himalaya, la cca. 80 km nord-vest de capitala Nepalului, oraşul Kathmandu, informează Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare într-un comunicat de presă remis Agerpres.

"Până la ora emiterii comunicatului (15:00 ora României), singurele informaţii sigure provin de la alpinistul român Alex Găvan, aflat la ora producerii seismelor în Tabăra de Bază Sudică a Everestului, care a postat pe contul său de Twitter: 'Everest base camp huge earthquaqe then huge avalanche from pumori. Running for life from my tent. Unhurt. Many many people up the mountain'. (Cutremur puternic în Tabăra de Bază Everest apoi avalanșă puternică dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viaţa. Sunt bine. Mulţi oameni pe munte.)", se arată în comunicatul cu privire la Everest 2015 Expedition.

Daniel Mazur, aflat în Tabăra 1 de pe faţa sudică a Everestului, a transmis că Tabăra de bază a fost sever afectată, iar echipa lor se află izolată în Tabăra 1.

"Nu avem informaţii sigure despre ceilalţi trei români aflaţi în expediţii pe muntele Everest: Teofil Vlad — pe faţa Nordică, Zsolt Torok și Justin Ionescu — pe fața Sudică. Din ultimele informații primite de la ei, putem presupune următoarele: Zsolt Torok şi Justin Ionescu ar putea fi alături de Daniel Mazur în C1 (informaţie neconfirmată).

Teofil Vlad s-ar afla în Tabăra de Bază Avansată de pe faţa Nordică a Everestului (informație neconfirmată), unde condiţiile de producere a avalanşelor sunt reduse", se mai arată în comunicat.

Informaţii actualizate, în măsura în care sunt transmise de Teo Vlad, despre etapele de realizare a expediţiei Everest 2015 Expedition — Teo Vlad, sunt postate pe blogul personal precum şi pe pagina de Facebook dedicată expediţiei.

 

×
Subiecte în articol: cutremur nepal
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close