Antena 3 CNN Actualitate Băsescu se întoarce cu 39,887 miliarde de euro de la Bruxelles: E cea mai mare creştere procentuală a bugetului pentru 2014-2020

Băsescu se întoarce cu 39,887 miliarde de euro de la Bruxelles: E cea mai mare creştere procentuală a bugetului pentru 2014-2020

Băsescu se întoarce cu 39,887 miliarde de euro de la Bruxelles: E cea mai mare creştere procentuală a bugetului pentru 2014-2020
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Feb 2013   •   19:40
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri seară, la Bruxelles, că România a obţinut o creştere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 faţă de perioada precedentă, fiind una dintre puţinele ţări cu creştere bugetară.

Cu privire la sumele primite de România din bugetul UE, Băsescu a precizat că, în total, este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro, care pot fi cheltuiţi în "n+3 ani", aceasta fiind o abordare lansată de România şi care a fost agreată la nivelul Consiliului.


Iată cele mai importante declaraţii:

- Preşedintele Franţei a făcut o informare cu privire la evoluţia situaţiei din Mali. Estimarea este că operaţiunile militare se vor termina în următoarele 30 de zile.

- România a aprobat deplasarea în Mali a 10 militari şi pune la dispoziţie importante cantităţi de materiale pentru armata statului Mali.

- În ceea ce priveşte Siria, Consiliul constată lipsa de legitimitate a actualului preşedinte.- România a obţinut cea mai mare creştere procentuală a bugetului, fiind una dintre puţinele ţări care au o creştere bugetară, de 18%.

- S-au obţinut pentru diverse sistemele de plăţi o serie de facilităţi de interes pentru România. Una dintre cele mai importante facilităţi este că TVA-ul este eligibil, deci cu cât vom avea un TVA mai mare, cu atât va aduce din bani europeni în bugetul de stat.

- S-a finalizat şi negocierea pe rata de finanţare pentru fondurile de coeziune, cu cofinanţare 85% din partea UE, ceea ce slăbeşte foarte mult presiunea pe bugetul de stat. Prefinanţarea s-a acceptat a fi 3% din valoarea proiectelor pentru toate statele în general şi 4% pentru cele care în 2010 au fost în acord de asistenţă. România se încadrează la prefinanţare 4%.

- Cofinanţarea pentru dezvoltare rurală a rămas 75% din partea Uniunii Europene, 25% fiind din fonduri autohtone.

- Şi la coeziune şi la dezvoltare rurală, pentru ţările care vor fi în programul de asistenţă, se asigură un top-up de 10%.

- Un lucru extrem de important pe care l-am obţinut a fost flexibilitate la politica agricolă comună



Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anunţat pe Twitter că s-a ajuns la consens pe bugetul UE.

"Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat aşteptarea", a anunţat preşedintele Van Rompuy pe contul său de Twitter.

 


×
Subiecte în articol: presedintele Traian Basescu
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close