Antena 3 CNN Actualitate Casa memorială a lui Arghezi ar putea fi sufocată de blocuri turn

Casa memorială a lui Arghezi ar putea fi sufocată de blocuri turn

Casa memorială a lui Arghezi ar putea fi sufocată de blocuri turn
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    27 Ian 2015   •   13:50
Trei blocuri, unul chiar cu 11 etaje, ar putea fi ridicate lângă casa memorială Tudor Arghezi. Construcţia va apărea la doar trei metri de gardul livezii lui Arghezi de la Mărţişor.

Dezvoltatorul imobiliar deţine chiar şi un aviz din partea Ministerului Culturii pentru a putea construi atât de aproape. 
 
Fiica poetului, Mitzura Arghezi, a ameninţat chiar cu revocarea donaţiei, dacă statul nu va avea grijă de ce a primit de la tatăl său. 
 
Mâine, proiectul pentru aprobarea documentaţiei de urbanism va intra în Consiliul general. 

Cele trei blocuri ar urma să fie ridicate la doar câţiva metri de gardul care împrejmuieşte acum Muzeul Memorial Tudor Arghezi. Potrivit avizului primit de la Ministerul Culturii, de patrimoniu este doar casa în care a trăit şi a scris Tudor Arghezi, nu şi livada pe care a descris-o în opera sa. 
 
Dezvoltatorul a încercat şi anul trecut să obţină aprobare de la consilierii generali, însă a fost oprit de ameninţările fiicei poetului. Mitzura Arghezi a fost la un pas de a retrage donaţia făcută de tatăl său.
 
Istoria s-ar putea, însă, repeta pentru că proiectul este pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului general de săptămâna aceasta. Însă, ar putea trece pentru că dosarul conţine chiar şi avizul favorabil al Ministerului Culturii.
 
Casa şi terenul de la Mărţişor au fost lăsate statului de Tudor Arghezi, prin testament, doar pentru a fi transformate în muzeu. Arghezi a scris în casa de la Mărţişor mai mult de 40 de ani. Şi acum, la muzeu se mai găsesc tiparniţa, prisaca, stupii şi cuşca lui Zdreanţă.
 

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close