Antena 3 CNN Actualitate CCR: Dosarele penale, redeschise în prezenţa inculpatului

CCR: Dosarele penale, redeschise în prezenţa inculpatului

CCR: Dosarele penale, redeschise în prezenţa inculpatului
23 Iun 2015   •   16:45

CCR a decis că este neconstituţional să se redeschidă dosare penale în absenţa inculpaţilor din dosar sau a reprezentanţilor lor legali.

Au fost redeschise dosare penale care îl vizează pe fostul preşedinte Traian Băsescu, însă el nu a fost prezent la aceste şedinţe de judecată.

Din momentul publicării acestei decizii a CCR în Monitorul Oficial, ea va deveni aplicabilă în toate cazurile.

Iată ce spune CCR:

“Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 335 alin.(4) din Codul de procedură penală, conform cărora „Redeschiderea urmăririi penale este supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară, în termen de cel mult 3 zile, sub sancţiunea nulităţii. Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, asupra legalităţii şi temeiniciei ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.335 alin.(4) din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale cu privire la soluţia legislativă conform căreia judecătorul de cameră preliminară hotărăşte „fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului".

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluțiilor pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Adina Anghelescu a comentat acest informaţii la Antena 3. "Toate persoanele care sunt vizate de anchete care au fost clasate şi anchete care urmează a fi redeschise vor trebui să vină în faţa judecătorului de Cameră preliminară sau, dacă nu ei, cel puţin reprezentanţii lor legali", a precizat jurnalista.


 

×
Subiecte în articol: CCR dosare penale
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close