Antena 3 CNN Actualitate Cine a fost Dinu Patriciu, arhitectul care a făcut o avere de peste 3 miliarde de euro din afacerile cu petrol

Cine a fost Dinu Patriciu, arhitectul care a făcut o avere de peste 3 miliarde de euro din afacerile cu petrol

Cine a fost Dinu Patriciu, arhitectul care a făcut o avere de peste 3 miliarde de euro din afacerile cu petrol
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Aug 2014   •   16:41

Dinu Patriciu a fost o personalitate complexă. Şi-a câştigat primii bani ca arhitect, în Emiratele Arabe Unite. După Revoluţie, s-a implicat în  afaceri cu petrol, dar şi în domeniul bancar şi imobiliar. Ani la rând, Dinu Patriciu a figurat în topul celor mai bogaţi români, iar în 2007 a ajuns pe primul loc cu o avere de peste 3 miliarde de euro.

Dinu Patriciu provenea dintr-o familie înstărită care pierduse averea în urma naţionalizării din 1948. Tatăl lui a fost petrolist, i-a fost model şi l-a îndrumat spre arhitectură.

După ce a terminat studiile, Dinu Patriciu a lucrat 15 ani ca asistent la Facultatea de Arhitectură dând în paralel meditaţii elevilor care voiau să urmeze aceeaşi carieră. Primii bani,16.000 de dolari, i-a câştigat la inceputul anilor 90, lucrand ca arhitect în Emiratele Arabe Unite.

Acolo, Dinu Patriciu a construit 24 de zgârie-nori, un hotel, patru reşedinţe pentru familia preşedintelui Zayed al-Nahyan, una pentru fiul emirului şi mai multe vile. În România, şi-a proiectat propria casa, pe cea a senatorului Verestoy Attila şi a jurnalistului Sorin Roşca Stănescu.

Viata sentimantală a lui Dinu Patriciu a fost plina de controverse. A fost căsătorit de 4 ori, şi a anul trecut a intentat divorţ din nou. Asta după ce Dana Patriciu ceruse partajul în decembrie 2012, pe motiv că omul de afaceri nu mai avea discenarmant şi ar fi înstrăinat anumite bunuri.

Miza, spun unii, era averea estimată la 2,3 miliarde de euro. Patriciu nu avea însă niciun regret legat de relaţiile sale eşuate.

În decembrie 2012 omul de afaceri a fost supus unui transplant de ficat şi ulterior s-a mutat la Londra, pentru a fi mai aproape de medicii care îl îngrijeau.

Din prima căsătorie, Dinu Patriciu avea două fete pe care a încercat să le înveţe că în viaţă trebuie să reuseşti de unul singur.

Ani la randul, Dinu Patriciu a figurat in topul celor mai bogati romani iar in 2007 a ajuns pe primul loc. Dupa revolutie, s-a implicat in afacerile cu petrol, dar si in domeniul bancar şi imobiliar.

×
Subiecte în articol: Dinu Patriciu emiratele arabe unite
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close