Antena 3 CNN Actualitate Ciprian Nastasiu: Pentru mine, "profesorul" este Băsescu

Ciprian Nastasiu: Pentru mine, "profesorul" este Băsescu

Ciprian Nastasiu: Pentru mine, "profesorul" este Băsescu
Sursa foto: nastasiu
16 Noi 2009   •   10:54

Dezvăluiri-şoc care ar putea zgudui din temelii clasa politică ies din nou la rampă în scandalul răpirii din Irak. Volumul "Prădarea României", de Victor Gaetan, care prezintă exclusiv legătura dintre preşedintele Traian Băsescu şi sirianul Omar Hayssam, a fost lansat luni. Cartea se bazează pe relatările fostului procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, cel care a instrumentat iniţial cazul lui Omar Hayssam.

?Povestea lui Omar Hayssam şi eforturile DIICOT de a-l anihila ilustrează comportamentul periculos al preşedintelui, care a ascuns informaţii, subminându-i tocmai pe cei care erau foarte aproape de a-l aresta pe terorist?. Aşa îşi începe scriitorul româno-american Victor Gaetan cartea, care se bazează pe mărturiile procurorului Ciprian Nastasiu.

Acesta susţine că Omar Hayssam a pus la punct răpirea celor trei jurnalişti, care au mers de bunăvoie în Irak, bazându-se pe promisiunea sirianului că le vor fi aranjate o serie de interviuri cu persoane de rang înalt. În urma planului de răpire, Hayssam, care intrase în atenţia DIICOT din cauza activităţilor sale ilegale, trebuia să apară ca un erou şi să fie scăpat de dosare.

Lucrurile nu au stat aşa. Omar Hayssam a fost încarcerat şi acuzat de răpirea celor trei jurnalişti, în schimbul a 13 milioane de dolari, povesteşte Nastasiu.

În instrumentarea cazului, fostl procuror s-a lovit adesea de presiuni venite din exterior, dar niciodată direct de la Traian Băsescu. "În România se fac presiuni extraordinare pe procurori atunci când este vorba despre cazuri deosebite" a spsu el, însă a arătat că preşedintele i-a spus întotdeauna să "facă ceea ce e legal". "Când vorbeam cu Băsescu îmi spunea că nu îmi dă sfaturi, ci să fac ce este legal".

Potrivit celor doi, Traian Băsescu este ?profesorul? din stenogramele convorbirilor lui Hayssam cu Nastasiu, care a declarat că nu el a inventat acest termen. Explicaţia este una care ţine de o particularitate culturală orientală, unde, în semn de respect, se foloseşte titulatura ?profesore?. "Pentru mine, profesorul este Băsescu" a spus Nastasiu. ?La Washington se ştie, din 2005, că profesorul este Băsescu? a declarat Victor Gaetan.

Jurnaliştii de la Gardianul au intrat în posesia unui fişier audio care conţine o discuţie telefonică dintre Nastasiu şi Hayssam. Sirianul, care a fugit din România, folosindu-se de un paşaport fals, susţine că serviciile secrete au instrumentat plecarea sa, cu acordul tacit al preşedintelui Băsescu.

Şantajulul magistraţilor a fost una dintre metodele prin care planul răpirii a fost dus la îndeplinire, potrivit lui Nastasiu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: jurnalisti Irak Traian Băsescu
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close