Antena 3 CNN Actualitate CNAS a plătit 120 de milioane de euro pentru un sistem informatic care NU funcţionează

CNAS a plătit 120 de milioane de euro pentru un sistem informatic care NU funcţionează

CNAS a plătit 120 de milioane de euro pentru un sistem informatic care NU  funcţionează
Sursa foto: Foto: smartplanet.com
28 Feb 2012   •   07:15

Casa Naţională de Sănătate a plătit, din 2008 şi până acum, 120 de milioane de euro pentru sistemul informatic ce trebuia să fie instrumentul de bază al asiguraţilor medicali din România. Nici până acum acest sistem nu funcţionează, lucru demonstrat la emisiunea Sinteza Zilei de un fost angajat al Casei şi membru în comisia de evaluare şi validare a acestui proiect. Mai mult decât atât, site-ul CNAS s-a închis complet la câteva minute după ce s-a demonstrat că el nu funcţionează corect.

În 2008, Casa Natională de Asigurări de Sănătate a semnat contractul pentru implementarea sistemului informatic unic integrat SIUI, deşi acest soft nu fusese niciodată testat. Pentru prima etapă de implementare s-au plătit aproape 62 de milioane de euro.

Au fost făcute numeroase adrese la Corpul de Control al Primului Ministriu şi la Curtea de Conturi a României prin care s-a semnalat faptul că sistemul informatic nu a fost reparat şi deci banii au fost plătiţi degeaba. Pentru ca sistemul să funcţioneze, CNAS a luat decizia de a mai plăti alte 47 de milioane de euro cerute de firma cu care s-a semnat contractul.

Pentru a se dovedi că sistemul nu funcţionează corect, un fost angajat al Casei de Asigurări de Sănătate a făcut în direct şi un test on-line.

Softul a fost creat de firma SIVECO, cunoscută pentru multiplele contractele cu statul.



×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close