Antena 3 CNN Actualitate CSM a trimis ministrului Justiţiei avizele pentru candidaţii la funcţiile de conducere din Parchete

CSM a trimis ministrului Justiţiei avizele pentru candidaţii la funcţiile de conducere din Parchete

CSM a trimis ministrului Justiţiei avizele pentru candidaţii la funcţiile de conducere din Parchete
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    10 Mai 2013   •   17:40

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis, vineri, ministrului Justiţiei avizele pentru cei şase candidaţi propuşi în funcţiile de conducere de la Parchetul ICCJ, DNA şi DIICOT, propunerile de numire a acestora urmând să ajungă la preşedintele Traian Băsescu, informează Mediafax.

Cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au primit joi aviz pozitiv din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Dintre cei şase candidaţi intervievaţi miercuri şi joi la CSM, Laura Codruţa Kovesi - propusă la şefia DNA, Bogdan Licu - propus prim-adjunct al procurorului general şi Codruţ Olaru - propus în funcţia de adjunct al procurorului general au primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi.

Tiberiu Niţu
- propus pentru funcţia de procuror general al Românei, Alina Bica - nominalizată la şefia DIICOT şi Elena Hosu - propusă procuror-şef adjunct al DIICOT au fost avizaţi favorabil cu majoritate de voturi.

Avizele CSM sunt consultative şi au fost trimise, cu motivări, la Ministerului Justiţiei. Propunerile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din Ministerul Public, însoţite de aceste avize motivate, vor fi înaintate preşedintelui Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirile.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că va trimite vineri preşedintelui Traian Băsescu propunerile de numire în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al DNA, adjuncţii acestuia, procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror. Ei sunt numiţi pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Toate cele şase nominalizări au fost făcute la 3 aprilie de premierul Victor Ponta, care era atunci şi ministru interimar al Justiţiei.






×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close