Antena 3 CNN Actualitate De ce au stat ascunşi până acum? Vezi cine se află de fapt în spatele afacerii CupruMin

De ce au stat ascunşi până acum? Vezi cine se află de fapt în spatele afacerii CupruMin

De ce au stat ascunşi până acum? Vezi cine se află de fapt în spatele afacerii CupruMin
Sursa foto: foto: antena3.ro
11 Apr 2012   •   13:35

Valhalla Resources este cumpărătorul din umbră al CupruMin, directorii săi fiind numiţi ieri în funcţia de conducere a Roman Cooper, firma care a câştigat licitaţia, dar pe care statul român nu o mai vrea după ce nu a fost de acord cu condiţiile cerute.

Valhalla este o mică firmă care activează în domeniul minier. Compania este fondată de un cetăţean american şi unul canadian care trăiesc în România din anii 1990: Stacy Quinney şi Joel Hayes, potrivit Hotnews. Stacy Quinney ar fi avut afaceri inclusiv cu Dinu Patriciu.

Valhalla se descrie ca fiind o companie focusată pe descoperirea şi dezvoltarea metalelor de bază şi preţioase din Turcia şi România. Principalele sale actie sunt minele Sarp din Turcia, şi Bratoşin, din munţii Apuseni. De asemenea, firma este gazda unui număr de depozite de aur şi cupru de nivel mondial.

De regulă, o companie apelează la bănci de investiţii pentru a realiza vehicule investiţionale pentru anumite proiecte atunci când nu vrea să liciteze direct, pentru a evita un "război al preţurilor" cu alţi contracandidaţi. Roman Copper a fost creată în noiembrie 2011 special pentru achiziţia Cupru Min.

O firmă cu numele de Tethyan Gold se află şi ea în România şi este reprezentată de Joel Hayes.

Valhalla a anunţat în martie o "alianţă strategică" cu Kenz Mining, o companie turcă deţinută şi condusă de Firat Gulgen, care are şi un imperiu media în Turcia.

Recent, premierul Mihai Răzvan Ungureanu declara criptic într-un interviu că ştie cine se află în spatele privatizării Cupru Min, dincolo de Roman Copper, care "dacă se poate se va putea prezenta singur, până la urmă" , informează Jurnalul Naţional.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Declarația finală de pace pentru Ucraina a fost votată de 80 de state
x close