Antena 3 CNN Actualitate De la Preşedinţie la închisoare. Traian Băsescu, probleme cu justiţia precum Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy

De la Preşedinţie la închisoare. Traian Băsescu, probleme cu justiţia precum Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy

De la Preşedinţie la închisoare. Traian Băsescu, probleme cu justiţia precum Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Iun 2015   •   07:27

Avalanşa de dosare penale deschise pe numele lui Traian Băsescu nu este un eveni­ment fără precedent pe plan extern. Situaţia lui seamănă izbitor cu soarta altor foşti şefi de stat.

Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy sunt numai doi dintre cei care au avut probleme serioase cu justiţia. Chirac a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri pe vremea când era primar. Iar Sarkosy este cercetat penal pentru trafic de influenţă şi fapte de corupţie.

Însă traiectoria lui Traian Băsescu pare să fie trasă la indigo cu cea a fostului preşedinte francez Jacques Chirac. Ambii au fost primari înainte de a deveni şefi de stat. După încheierea mandatului, Chirac a trebuit să dea explicaţii procurorilor pentru ceea ce a făcut ca edil. Acesta a fost condamnat, în 2011, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri. 

Chirac şi-a finanţat partidul prin intermediul salariilor acordate pentru 21 de posturi din primărie care, de fapt, nu existau. Fostul preşedinte francez a scăpat însă de închisoare pentru nu fi afectat prestigiul funcţiei prezidenţiale.

Şi Traian Băsescu trebuie să dea explicaţii pentru faptul că şi-a acordat singur casa din Mihăi­leanu în perioada în care era primar. În plus, mai are zeci de plângeri privind modul în care Primăria Capitalei a aprobat retrocedarea unor imobile.

Există similarităţi şi între Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy, cercetat penal pentru trafic de influenţă şi fapte de corupţie după ce a încercat să obţină informaţii dintr-un dosar ce-l viza pe un înalt magistrat. Pe numele lui Băsescu, Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală, ce se află în analiza procurorilor, privind faptul că şi-ar fi însuşit o parte din banii pentru răscumpă­rarea jurnaliştilor răpiţi în Irak în 2005.

Ce alţi foşti preşedinţi de state din lume au dat socoteală în faţa legii şi pentru ce fapte aflaţi, în exclusivitate, din Jurnalul Naţional de astăzi.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close