Antena 3 CNN Actualitate DNA cere arestarea lui Hrebenciuc şi Adam, "pentru a nu încuraja şi alte persoane, având în vedere poziţia lor"

DNA cere arestarea lui Hrebenciuc şi Adam, "pentru a nu încuraja şi alte persoane, având în vedere poziţia lor"

DNA cere arestarea lui Hrebenciuc şi Adam, "pentru a nu încuraja şi alte persoane, având în vedere poziţia lor"
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    17 Oct 2014   •   17:48

DNA cere arestarea preventivă a deputaţilor PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, în dosarul retrocedării presupus ilegale a unui teren forestier de peste 40.000 de hectare.

Cererea Parchetului a ajuns la Ministrul Justiţiei care urmează să o trimită Camerei Deputaţilor. Mai întâi, însă, Comisia Juridică trebuie să dea un aviz, în maximum opt zile, dar, indiferent dacă acest aviz este favorabil sau nu, votul în plen este cel decisiv. Chiar dacă Parlamentul este în vacanţă, Biroul Permanent are, totuşi, posibilitatea să cheme deputaţii la vot. Aceasta este procedura.

 
VIOREL HREBENCIUC, deputat PSD, este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

- acuzat că şi-a folosit influenţa pentru urgentarea punerii în posesie a 43.227 ha pădure (peste 303 mil. euro)
- ar fi urmat să primească, în schimb, prin interpuşi, un teren de 12.000 ha
- l-ar fi contactat, în 2013, pe directorul Romsilva (inculpat)
- în urma refuzului şefului Romsilva, i-ar fi cerut lui Ilie Sârbu să-şi folosească influenţa, datorată poziţiei din PSD, asupra şefului Romsilva
- nu se precizează ce a făcut Ilie Sârbu
- nicio precizare concretă privind vreo mită dată sau propusă
 
IOAN ADAM, deputat PSD, este acuzat de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, potrivit comunicatului DNA.
 
- 2012 - le-ar fi solicitat judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Uţă Gabriel (Tribunalul Covasna) să admită un recurs, pentru retrocedarea suprafeţei
- ar fi făcut demersuri pentru urgentarea punerii în posesie

 
De ce este necesară arestarea
 
- pentru înlăturarea unui pericol pentru ordinea publică (nespecificat)
- având în vedere poziţia lor, pentru a nu încuraja şi alte persoane
 
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz, astăzi, de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Informaţiile au fost prezentate vineri, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close