Antena 3 CNN Actualitate Dosarele întunecate ale lui Dinu Patriciu. "Rompetrol", cel mai răsunător proces

Dosarele întunecate ale lui Dinu Patriciu. "Rompetrol", cel mai răsunător proces

Dosarele întunecate ale lui Dinu Patriciu. "Rompetrol", cel mai răsunător proces
19 Aug 2014   •   18:48

Şapte ani de zile Dinu Patriciu a fost târât prin tribunale în cel mai răsunător proces - Rompetrol. A fost reţinut şi interogat timp de 40 de ore, iar la final judecătorii au decis că nu sunt probe suficiente pentru arestarea lui. În 2012, a fost achitat deşi anchetatorii ceruseră 20 de ani de închisoare pentru el. 

De la preluarea Rompetrol în 1998, numele lui Dinu Patriciu a fost legat indisolubil de evoluţia companiei. Omul de afaceri a salvat compania, care avea pierderi de 1,5 milioane de dolari.

În 2001, FPS şi Rompetrol Group au semnat contractul de privatizare a combinatului Petromidia.

Strategia de afaceri a lui Patrciu a fost să folosească Rompetrol ca punct central al unui holding pe care l-a înfiinţat în Olanda şi care a ajuns să cuprindă în 2009 peste 20 de companii, cu afaceri de 8,7 miliarde de dolari.

După privatizare, împotriva lui Dinu Patriciu s-a început urmărirea penală pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Totul a culminat cu reţinerea lui Patriciu, în mai 2005.

Însă procurorii Parchetului General nu au reuşit să prezinte judecătorilor probe suficiente pentru a demonstra necesitatea arestării lui Dinu Patriciu, după ce l-au supus la două reprize-maraton de audieri.

Cele 40 de ore de arest au costat Grupul Rompetrol 40 de milioane de dolari.

Un an mai târziu, în 2006, Patriciu a fost trimis în judecată pentru şapte capete de acuzare, printre care şi manipularea pieţei de capital.

La 7 ani de când a fost reţinuţ, instanţa l-a achitat pe Dinu Patriciu. Tribunalul Bucureşti l-a găsit nevinovat, deşi procurorii ceruseră pentru el pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare.

Pentru condiţiile în care a stat în arest şi stresul din timpul audierii, Dinu Patriciu s-a plâns la CEDO.

La începutul lui 2012, CEDO a respins ca inadmisibilă cererea omului de afaceri. Lipsa aerisirii şi prezenţa toaletelor necompartimentate nu ating o asemenea gravitate pentru a fi calificate drept tratament inuman sau degradant, scrie în motivarea deciziei.

În schimb, Dinu Patriciu a câştigat un proces împotriva Serviciului Român de Informaţii. Afaceristul a cerut, în 2007, daune morale în valoare de 1 milion de euro pentru că a fost interceptat ilegal în dosarul Rompetrol. Doi ani mai târziu, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât că SRI trebuie să îi plătească lui Dinu Patriciu despăgubiri de 50.000 de lei.

Tot atunci, Curtea a decis că prin înregistrarea convorbirilor telefonice de către SRI, statul român a încălcat dreptul la corespondenţă al lui Patriciu.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close