Antena 3 CNN Actualitate Elena Udrea, îmbogăţită la umbra lui Traian Băsescu

Elena Udrea, îmbogăţită la umbra lui Traian Băsescu

Elena Udrea, îmbogăţită la umbra lui Traian Băsescu
Sursa foto: Foto: Intact Images
20 Aug 2014   •   08:28

Averea fostei blonde de la Cotroceni a fost mereu subiect de presă, dar niciodată temă pentru procurori. În cei zece ani de când Traian Băsescu este preşedintele României, conturile Elenei Udrea s-au rotunjit din afaceri controversate. De la parcările Dalli, la afacerile imobiliare, de la scandalul ALRO la agricultură, averea Elenei Udrea a crescut odată cu ascensiunea sa politică. A intrat cu poşete şi tocuri în politică, dar a ajuns să deţină milioane de lei, 27 de terenuri, două case şi bijuterii de mii de euro. Acum, protejata lui Băsescu aspiră la funcţia de preşedinte pentru a continua practicile regimului.

Elena Udrea intra în viaţa publică în urmă cu aproape 10 ani. În acelaşi an, a demisionat din funcţia de şefă a Cancelariei prezidenţiale din cauza unor dezvăluiri de presă despre afacerile lui Dorin Cocoş, soţul său la acea vreme.

Firma lui Cocoş, Dalli Exim, a deţinut monopolul parcărilor din Bucureşti din 1995 până în 2009 când au fost preluate de Primăria Capitalei. Elena Udrea figura ca acţionar, cu 50% din capitalul social. Curtea de Conturi a descoperit, în 2006, că firma nu raporta către Primărie o evidenţă detaliată a veniturilor pentru a nu fi nevoită să plătească redevenţa primăriei Capitalei, scrie Jurnalul Naţional.

Acelaşi Dorin Cocoş a apărut în stenogramele din dosarul ALRO, ca cel care ar fi intervenit pe lângă Theodor Stolojan să-i primeasca şi să-i ajute pe şefii de la ALRO în cazul achiziţiei de energie la preţuri derizorii.

Dosarul ALRO a fost deschis în 2007 pentru suspiciuni de subminare a economiei naţionale, dar cauza a fost închisă în ianuarie 2010 de procurorii DIICOT. Numele Elenei Udrea apare însă şi în alte dosare de corupţie. Unul dintre ele, cel al fostului deputat PDL, Dan Păsat.

Nici mandatul de ministru al Elenei Udrea nu a fost lipsit de acuzaţii de corupţie. În toamna anului 2009, o comisie de anchetă parlamentară a investigat modul în care Ministerul Turismului a gestionat banii de promovare turistică şi de investiţii în infrastructură. Comisia a acuzat-o pe Elena Udrea de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, instigare la infracţiunea de abuz contra interesului public şi conflict de interese.

Parchetul nu a reţinut nici un capăt de acuzare. Aşa că Elena Udrea şi-a văzut liniştită de afaceri şi politică. După divorţul de Dorin Cocoş, averea ei a sporit considerabil. Astăzi ea are 27 de terenuri în Bucureşti şi Călăraşi şi două case în Capitală. A vândut în 2014 două imobile pe care a luat 255.000 euro şi a dat împrumuturi de 2.217.360 lei şi 380.000 euro. Dacă în 2013 avea bijuterii de 50.000 de euro, anul acesta valoarea lor s-a dublat. Odată cu banii a venit şi flerul de antreprenor. În ultimii ani, Udrea s-a apucat agricultură şi de turism. Ea este asociat unic la Agro Green Nana şi asociat la alte firme: Băi Boghiş SRL, Tim Rail Cargo SRL şi Rail Operator Cereal SRL.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close