Antena 3 CNN Actualitate Eugen Nicolăescu: Din noiembrie se reia transplantul de cord la Institutul inimii din Târgu Mureş

Eugen Nicolăescu: Din noiembrie se reia transplantul de cord la Institutul inimii din Târgu Mureş

Eugen Nicolăescu: Din noiembrie se reia transplantul de cord la Institutul inimii din Târgu Mureş
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    08 Iul 2013   •   19:14

Transplantul de cord se va putea relua din luna noiembrie la Institutul Inimii din Târgu Mureş, după ce instituţia a fost redeschisă în urmă cu o săptămână, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

"Am făcut un calendar al modului în care trebuie să realizăm niste paşi ca transplantul de cord să se poată relua la Târgu Mureş. Acest calendar ne spune că la sfârşitul lui oct - începutul lui noiembrie vom putea relua în cele mai bune condiţii transplantul de cord", a afirmat, luni, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

Institutul, redeschis în urmă cu o săptămână, şi-a schimbat şi numele.

"Am găsut soluţia, am comunicat-o Guvernului şi în urmă cu o săptămână s-a reînfiinţat Institul inimii de la Tâgu Mureş. Îl numim Institutul de urgenţă pe probleme de cardiologie", a completat Nicolăescu.

Întrebat cine este vinovat pentru timpul în care spitalul a fost închis şi zeci de inimi care puteau fi transplantate au fost pierdute, demnitarul a vorbit de un complex de factori.

Citeşte şi Bani sunt, inimi sunt, dar la Institutul Inimii din Târgu Mureş nu se pot face transplanturi de cord. Motivul - instituţia nu are personalitate juridică

 
Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, declara la mijlocul lunii, că, din datele sale, un număr de 55 de corduri - 20 în 2012 şi 35 în acest an - au fost irosite, după desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş, în 2011, şi transformarea lui în clinică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, că România a înregistrat, în primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finanţarea trebuie adaptată acestei noi situaţii.

România a intrat în topul ţărilor cu cele mai multe transplanturi de organe




×
Subiecte în articol: Eugen Nicolaescu 100 de minute
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close