Antena 3 CNN Actualitate În Premieră. Urmăriţi reportajul „Pradă sistemului”

În Premieră. Urmăriţi reportajul „Pradă sistemului”

În Premieră. Urmăriţi reportajul „Pradă sistemului”
22 Iun 2014   •   22:37

România are orfani cât să umple un oraş. Peste 60.000. Copii abandonaţi şi crescuţi într-un sistem care nu-i ajută să trăiască normal.

Lor li se adaugă peste 30.000 de oameni care au părăsit sistemul şi care sunt distruşi pe viaţă, fie pentru că au boli fizice sau psihice, fie pentru că au traume din cauza abuzurilor, inclusiv sexuale, fie pentru că au căzut repede victime traficanţilor de carne vie.

Ironic, mulţi dintre ei au fost pe cale să găsească normalitatea în familii din străinătate, dar nu i-a lăsat statul care a închis adopţiile internaţionale pe motiv că orfanii României riscă să fie traficaţi şi abuzaţi în Occident.

I-am ţinut aici, într-o ţară cu legi proaste şi funcţionari indiferenţi, bătându-ne joc de viaţa lor.

"Arăta groaznic. Avea vreo 16 kilograme, arata ca la Auschwitz. Îi era frică să intre în cadă, zicea că acolo îi trecea prin duş rece. Nu ştia ce e laptele. Nu înţelegea. Pe parcurs am aflat că ar avea autism. Autism indus, pe bază emoţională, din cauza condiţiilor de trai" povesteşte Ana, tutorele lui Gheorghiţă.

El nu putea fi declarat adoptabil, pentru că nu avea certificat de naştere. Şansa lui a fost întâlnirea cu o familie iubitoare, de unde nu a mai vrut să plece. "Aici am găsit părinţii" spune Gheorghiţă, care a trebuit să stârnească mila cuiva pentru a-şi găsi o familie.

"Nu poţi să îl dai înapoi. Când vezi un copil că trăieşte şi totuşi este mort. Un copil care nu ştie ce înseamnă bine, ce înseamnă zahăr. Am înţeles că a fost violat. Era tot timpul confuz. Nici acum nu te lasă să îl mângâi pe spate" mai spune Ana.

Din ţară au plecat totuşi mii de copii. Însă, la începutul anilor 2000 a venit raportorul Emma Nicholson, care a declarat sistemul corupt, iar adopţiile internaţionale au fost blocate. Familiile din străinătate au fost forţate să rupă legăturile cu copiii pe care voiau să-i adopte, iar aceştia au suferit din nou trauma abandonului.

Alex a luptat şi el cum a putut, pentru a putea fi adoptat de o familie din Italia. I-a scris premierului, însă în zadar. Familia la care trebuia să ajungă s-a săturat să aştepte şi până la urmă au adoptat un copil din Rusia. Alex a ales apoi să locuiască doar în centre de plasament, pentru că obosise să spună "mamă" atâtor femei.

Acum se apropie de majorat, iar sistemul îşi va lua mâna de pe el. Ştie că nu va fi bine şi că, probabil, va fi un rătăcitor ca până acum.

Urmăriţi reportajul În Premieră „Pradă Sistemului”


×
Subiecte în articol: In premiera carmen avram
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close