Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Muncii, Ioan Botiş, avertizează că statul român nu va mai putea plăti pensiile

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, avertizează că statul român nu va mai putea plăti pensiile

 Ministrul Muncii, Ioan Botiş, avertizează că statul român nu va mai putea plăti pensiile
Sursa foto: Foto: Intact Images
04 Mar 2011   •   08:22

Sistemul de pensii de stat este la pământ. Premierul spune că anul acesta ar fi nevoie de aproape 14 miliarde de lei pentru pensii. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, in schimb, sustine că, în timp, România nu va mai putea plăti pensiile, pentru că sistemul de stat este unul de tip piramidal.

România ar putea avea probleme în viitor cu plata pensiilor, spune premierul Emil Boc. “Dacă nu vom avea suficienţi contributori la sistemul de pensii, evident că vom avea probleme cu susţinerea sistemului de pensii pe termen mediu şi lung”, a spus primul ministru.

Ministrului Muncii, Ioan Botiş, susţine că pentru plata pensiilor este nevoie ca angajarea în câmpul muncii să fie de 65% din populaţia activă, faţă de 58% cât este în prezent.

“Este un sistem piramidal cumva, dacă doriţi, pentru că în momentul în care nu mai ai contributori nu mai ai de unde să atragi contirbuţii şi să plăteşti mai departe. Este acea schemă Ponzi de care se tot discută şi dacă nu vom reuşi să creştem numărul de contributori, să creştem acea rată de ocupare pe care eu o reclam în mod constant: stăm la rată de ocupare de 58% de 17 ani” este de părere ministrul Muncii.

“Marea noastră provocare este aceea de a crea noi locuri de muncă şi de a creşte numărul contributorilor. Altfel sistemul intră în colaps, în timp” a dăugat Ioan Botiş.

O schemă Ponzi este o investiţie frauduloasă, în urma căreia unii investitori primesc profituri uriaşe de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.

 

×
Subiecte în articol: Ioan Botis Emil Boc
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close