Antena 3 CNN Actualitate Pensionarii ar putea primi înapoi banii reţinuţi de stat. Este vorba de un miliard de lei

Pensionarii ar putea primi înapoi banii reţinuţi de stat. Este vorba de un miliard de lei

Pensionarii ar putea primi înapoi banii reţinuţi de stat. Este vorba de un miliard de lei
Sursa foto: Foto: desteptarea.ro
23 Apr 2012   •   11:31

Coaliţia caută soluţii pentru a putea da banii înapoi pensionarilor, în urma deciziei Curţii Constituţionale. Puterea aşteaptă motivarea Curţii pentru a vedea exact ce anume era declarat neconstituţonal. Finanţele trebuie să găsească acum un miliard de lei.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contribuţii de sănătate.


   
În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5%, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.
   
În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.
   
Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) cere Executivului să ia măsuri prin care să rezolve situaţia pensionarilor afectaţi de reglementarea privind contribuţiile de sănătate declarată neconstituţională de CCR, informează Mediafax.



×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close