Antena 3 CNN Actualitate Ponta: Băsescu ar trebui să urmeze un curs pentru a înţelege ESA înainte să vorbească de şomaj

Ponta: Băsescu ar trebui să urmeze un curs pentru a înţelege ESA înainte să vorbească de şomaj

Ponta: Băsescu ar trebui să urmeze un curs pentru a înţelege ESA înainte să vorbească de şomaj
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.T.    |    27 Aug 2013   •   18:39

Preşedintele Traian Băsescu ar trebui să înveţe mai întâi ce anume înseamnă standardul ESA înainte să vorbească la televizor despre şomaj, măcar pentru a învăţa termenii, a afirmat premierul Victor Ponta, care i-a cerut ministrului Liviu Voinea să îi predea preşedintelui un curs în acest sens.

„Ne confruntăm cu minciuni spuse din diverse zone, alături de problemele de zi cu zi. Am şi eu datele de la Comisia de Prognoză: semestrul I 2013 - au intrat în şomaj 333.000 persoane, au ieşit din şomaj 389.000 persoane, deci mai puţin 56.000 persoane. Nu are rost să îl învăţ pe domnul preşedinte cum e cu ESA şi ce înseamnă ESA. Domnul Voinea, poate îi predaţi un curs, când mai iese la televizor, măcar să înveţe termenii înainte de a vorbi de lucruri serioase", i-a spus Ponta ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în şedinţa de guvern, potrivit Mediafax.

Premierul a adăugat însă că Guvernul trebuie să rămână concentrat asupra proiecetelor care creează locuri de muncă.
   
Sistemul european ESA (European System of Accounts - Sistemul europaen de conturi naţionale) este folosit, printre altele, la calculul deficitului bugetar şi ia în considerare nu doar plăţile efective realizate într-un an, ci şi angajamentele de plată şi termenele legale pentru achitarea obligaţiilor.

La nivelul UE, rata şomajului este calculată conform metodologiei Biroului Internaţional al Muncii (BIM).

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că trage un semnal de alarmă către Guvern legat de faptul că şomajul a crescut la 7,6% în iunie şi cu 29.000 de şomeri în iulie, iar investiţiile străine directe au scăzut cu 19,4% în prima jumătate a anului.

De asemenea, Băsescu a avertizat că şomajul ar putea ajunge la 8%, prag ce nu a fost atins nici atunci când criza economică a fost la nivelul maxim.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta sedinta de Guvern somaj
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close